Zwanger & co (2022)

Recensie Zwanger & Co CinemagazineRegie: Johan Nijenhuis | 113 minuten | komedie, romantiek | Acteurs: Lieke van Lexmond, Bo Maerten, Manuel Broekman, Thom Hoffman, Carolina Dijkhuizen, Waldemar Torenstra, Matteo van der Grijn, Maaike Martens, Beppie Melissen, Roos Wiltink, Imanuelle Grives, Soumaya Ahouaoui, Leo Alkemade, Rune Kraan, Han Oldigs, Doris Baaten, Chava voor in ’t Holt, Pepijn Schoneveld, Ridder van Kooten, Frenck Hakkaart, Rick Hakkaart, Ferdi Stofmeel, Raymi Sambo, Wynn Heliczer, Eva Poppink, Vincent Croiset, Jacqueline Blom, Leonie ter Braak, Edwin Jonker, Wendy de Wit, Abbey Hoes, Michael Krass, Bas Keijzer, Sophia Wezer, Ilse Heus, Loek Peters, Yaren Torun, Kiona Wilson, Elijah Wilson, Nila-Nova Torbed, Nuno Soares, Philène Wilhelmina Madeline Spronk, Thijs Berends, Eliano Zandbergen, Jix Soares, Lux Eggermont

Ensemblekomedie ‘Zwanger & Co’ gaat over de door Lieke van Lexmond gespeelde Merel. Merel is verloskundige, dus haar halve leven draait om baby’s, zwangerschappen en alles wat daarbij hoort. Inmiddels begint haar eigen biologische klok ook steeds harder te tikken, maar omdat haar relatie met Jo-Willie (Leo Alkemade) al weer twee jaar geleden eindigde (omdat hij geen kinderen wilde) en er sinds die tijd geen nieuwe romance in haar leven is, zijn er niet veel opties om zwanger te raken. Voor haar verjaardag bedenkt haar ietwat bemoeizuchtige moeder Hanneke (Beppie Melissen), eigenaresse van een babykledingzaak (natuurlijk!), daarom een origineel cadeau: haar boekhouder Gilliano (Ferdi Stofmeel) is een betrouwbare spermadonor, dus wat houdt Merel nog tegen?

Ondertussen hebben we ook kennisgemaakt met de andere familieleden van Merel. Haar oudere zus Annet (Maaike Martens) heeft samen met haar man Theo (Matteo van der Grijn) al drie kinderen grootgebracht. Die hebben inmiddels het ouderlijk huis verlaten. Het stel wil echter dolgraag nog een kindje en is druk bezig met vruchtbaarheidsbehandelingen. De dochter van Annet en Theo, Eva (Bo Maerten), is beginnend kunstenares en komt babyspullen ophalen om daar een kunstwerk van te maken voor een biënnale. Het kan haar grote doorbraak worden. Met haar vriend Thomas (Manuel Broekman) woont ze in een oude loods en samen maken ze vele festivals onveilig. Tijdens één zo’n nacht hebben ze onveilige seks, onder invloed van diverse verdovende middelen, en laat Eva daar nu net zwanger van zijn geworden.

Die ongeplande zwangerschap wekt diverse gevoelens op, niet alleen jaloezie bij moeder Annet, ook Merel vindt het moeilijk om hiermee om te gaan – ook al maakt ze dit tijdens haar werk continu mee. En aanvankelijk is Thomas helemaal niet blij met zijn aanstaande vaderschap, maar Eva’s enthousiasme werkt aanstekelijk. Dan hebben we ook nog Piet (Thom Hoffman), de vader van Annet en Merel, die inmiddels een relatie heeft met de veel jongere Chantal (Carolina Dijkhuizen) en met haar een baby’tje heeft: Flourish. Piet en Chantal zijn vooral bezig met hun carrière, Piet is architect en heeft al diverse internationale prijswinnende opdrachten gedaan en
Chantal is influencer, die het moederschap vooral als een levensstijl ziet (maar oh wee als ze haar dochtertje langer moet vasthouden dan de camera nodig acht!).

‘Zwanger & Co’ is een film die perfect in het rijtje Johan-Nijenhuis-komedies past. Liefhebbers (of gewoon kenners) weten wat ze kunnen verwachten: veel bekende Nederlandse acteurs komen opdraven, soms voor slechts enkele zinnen (Abbey Hoes als verkoopster bij Beter Bed bijvoorbeeld). Doordat er zoveel personages zijn, krijgt geen van hen een echt goede achtergrond mee, maar blijft het bij enkele oppervlakkig observaties over iemands karakter. Zo leren we over Merel bij aanvang van de film al dat zij als klein meisje wilde dat haar leven eruit zou zien als een verhaaltje van Annie M.G. Schmidt en later wordt duidelijk hoeveel moeite ze in haar jeugd had met de afwezigheid van haar vader Piet (die dit in de tweede ronde met Flourish ook maar net goed weet te maken, wat voor de meest gênante scènes zorgt).

Wat wel snor zit is de chemie van Merel met Luuk (Waldemar Torenstra), een ambulancebroeder, die graag met haar een kroketje wil eten. Het was helemaal niet erg geweest als de focus meer op deze twee personages had gelegen, hoewel de struggles van Bo Maerten en Manuel Broekman ook best leuk zijn om te volgen. ‘Zwanger & Co’ probeert een open mind te houden wat moderne gezinssamenstellingen betreft. De film veroordeelt daarbij niemand, ook de veertigplussers Annet en Theo niet, maar wat wel opvalt is dat het blijkbaar not done is om als single moeder een kindje te krijgen, want natuurlijk heeft deze Johan Nijenhuis-produktie een zoetsappig happy end. Niet écht iets mis met deze film (of je moet je storen aan de continuïteitsfouten waardoor sommige baby’s sneller opgroeien dan andere), omdat het doet wat ervan verwacht wordt.

Monica Meijer

Waardering: 2.5

Bioscooprelease: 7 juli 2022
VOD-release: 13 oktober 2022 (Pathé Thuis)