Zwemles-La leçon de natation (2008)

Regie: Danny de Vent | 9 minuten | animatie, korte film

Mieters, wat iemand met een simpel en op het eerste zicht banaal idee verzint. ‘Zwemles’ is een schoolvoorbeeld van creativiteit en schranderheid. De sfeer in een zwembad filmen lijkt net zo aantrekkelijk als een Brugse deerne zien kantklossen. Wat zou er in godsnaam zo opwindend zijn om hier een animatiefilm over te draaien?

Voor de meeste volwassenen heeft een zwembad weinig geheimen meer. Het bevat water en je kan er in drijven, klaar. Voor een vierjarige die zijn eerste plonsje neemt, openbaart zich een nieuwe wereld. Eentje waar op iedere tegel gevaar loert. Peuter Jonas krijgt zijn eerste zwemles en is doodsbenauwd. Het liefst van al zou hij onder de rok van moeder kruipen. Hij is bang dat het blauwachtige monster hem met huid en haar zal verzwelgen. Zijn eerste kennismaking lijkt dan ook op een echte safari.

Het begint al op weg naar de twee klapdeuren die hem grommend begroeten. Daarachter klinkt plotseling een ijselijke gil waarop het avontuur voor Jonas begint. Met een klein zetje belandt hij in het chloor waarin allerlei rare wezens zwemmen. Althans, door de ogen van een klein baasje gezien.

Regisseur Danny De Vent maakt gretig gebruik van de angsten die met een allereerste zwemervaring gepaard gaan. Een man die in rugslag aankomt lijkt wel een haai. Iemand die van de wipplank springt een grote vogel. Magnifiek hoe die bibberatie uitgebuit wordt ten voordele van kostelijke visuele stampij. ‘Zwemles’ oogt niet zo gestroomlijnd als de fantasietjes van Pixar maar dat is helemaal in de geest van het verhaal. Deze animatiefilm is grappig, vertederend en ja, zelfs spannend. En dit zonder enige vorm van dialoog. Op het kortfilmfestival in Leuven en het filmfestival van Gent waren ze blijkbaar ook onder de indruk. In 2008 werd dit feest voor jong en oud op beide festivals gelauwerd.

En ja hoor, alles komt goed met Jonas.

Jochem Geelen

‘Zwemles’ verschijnt maandag 12 oktober 2009 op DVD (Selected Shorts #9: De Beste Vlaamse Kortfilms)