A View to a Kill (1985)

Regie: John Glen | 127 minuten | actie, thriller, avontuur | Acteurs: Roger Moore, Christopher Walken, Grace Jones, Tanya Roberts, Patrick Mcnee, Patrich Bauchau, David Yip, Fiona Fullerton, Manning Redwood, Alison Doody, Willoughby Gray, Desmond Llewelyn, Robert Brown, Lois Maxwell, Walter Gotell, Maud Adams, Dolph Lundgren

Met ‘A View to a Kill’ wordt het Roger Moore-tijdperk afgesloten. Twaalf jaar en zeven films lang was hij het gezicht van 007. Roger Moore is er niet in geslaagd om Sean Connery te doen vergeten, maar heeft wel meer humor toegevoegd aan de personage van James Bond.

Helaas is hier in deze film weinig van terug te vinden. De film komt nogal ongeïnspireerd over. Het verhaal is niet James Bond waardig. Het heeft meer weg van een doorsnee actiefilm. Daarnaast zijn de acteerprestaties van slechts een beperkt aantal acteurs van een dusdanig niveau dat zij in positieve zin opvallen.

Roger Moore speelt verdienstelijk. Gezien zijn leeftijd is hij echter niet meer in staat om een dynamische James Bond neer te zetten. Hij komt niet meer geloofwaardig over als Britse topspion. Het is dan ook een verstandige keuze geweest van hem om na deze film te stoppen.

In de bijrollen valt vooral Patrick Macnee, als Sir Godfrey Tibbett op. Patrick Macnee heeft naam gemaakt met zijn optreden als John Steed in de Engelse tv-serie ‘The Avengers’. In ‘A View to a Kill’ zitten een aantal verwijzingen naar de karakter van John Steed. Een voorbeeld hiervan is de aankomst van James Bond en Sir Godfrey Tibbett bij het kasteel van Max Zorin, waarbij James Bond met een paraplu rondloopt. John Steed had altijd een paraplu bij zich.

Christopher Walken laat met zijn vertolking van Max Zorin zien dat hij meer in zijn mars heeft dan dit personage toelaat. Ook hij valt ten prooi aan de middelmatigheid van het script. Dat hij kan acteren liet hij zien in de filmklassieker ‘The Deer Hunter’.

In tegenstelling tot Christopher Walken, die meer kan dan hij mag laten zien, kunnen Grace Jones en Tanya Roberts, het ‘noodzakelijke’ vrouwelijke schoon in deze film, niet acteren. Zij overtuigen op geen enkele wijze. Grace Jones, als evil handlangster May-Day van Max Zorin, kijkt alleen maar boos en praat als een bootwerker. Tanya Roberts is een onschuldig dom blondje dat op het eind van de film nog enige vorm van intelligentie mag tonen. Zij weten beiden de aandacht van de kijker niet vast te houden.

Lois Maxwell weet daarentegen jarenlang de aandacht van zowel James Bond als de kijker vast te houden met haar vertolking van Miss Moneypenny. Ook voor haar valt met deze film het doek. Lois Maxwell suggereerde nog dat zij de rol van M nog wilde spelen als baas van 007, maar haar werd medegedeeld dat een vrouw in deze rol niet zou worden geaccepteerd. Later zou Judi Dench geheel tegen de verwachting in deze rol wel met succes vervullen.

De oplettende kijker zal nog een oude bekende van James Bond als extra in de film spotten. Het gaat hier om Maud Adams. Zij speelde eerder in ‘The Man With the Golden Gun’ en ‘Octopussy’. Zij bezocht Roger Moore op de set in San Francisco en hij wilde dat zij een cameo had in deze film.

Al met al had Roger Moore een beter afscheid verdient. ‘A View to a Kill’ is niet representatief voor zijn optreden als James Bond, maar een 007 die na zeven films zijn ‘licence to kill’ inlevert, mag toch zeker wel gezien worden.

Lodi Meijer

Waardering: 2

Bioscooprelease: 4 juli 1985