Avalanche – Nature Unleashed: Avalanche (2004)

Regie: Mark Roper | 89 minuten | actie, avontuur | Acteurs: Andrew Lee Potts, Adam Croasdell, Zahary Baharov, Peter Gaitandjiev, Kate Henry, Plamen Manassiev, Plamen Manassiev, Kalin Yavorov, Violeta Markovska, Steven Grives, Valentin Ganev, Nikola Dodov, Michail Elenov, Nikolai Sotirov, Roger Hammond

De rampenfilm ‘Nature Unleashed: Avalanche’ maakt deel uit van de in Nederland uitgebrachte ‘Disaster Box’. Het niveau van de andere rampenfilms in deze box lijkt niet al te hoog te liggen wanneer we afgaan op ‘Avalanche’.

Jock Cussler (Andrew Lee Potts) en Callie Elkin (Jessica Brooks) hebben net een punt gezet achter hun relatie. Jock en zijn broer Thom (Adam Croasdell) werkten bij Callie en haar vader, maar besluiten nu een eigen bedrijfje op te richten voor toeristen die met een sneeuwscooter een tochtje door de bergen in de Oeral willen maken. Wanneer een klant te hoog gaat, de minder stabiele sneeuw op, is een kleine lawine het gevolg. Volgens onderzoekster Katya (Kate Henry) zijn de gebroeders Cussler niet de oorzaak, maar gaat het om de hoeveelheid aan toerisme en de smog die blijft hangen. Een superlawine kan het gevolg hiervan zijn, alleen neemt lang niet iedereen haar serieus.

Een close-up van het scheurtje in een ijsblok geeft aan dat er wat dramatisch staat te gebeuren, het begin van een gigantische lawine. Dit zegt al genoeg, een scheurtje in een stukje ijs en het leven van de hele vallei in het Oeralgebergte is in gevaar. Deze superlawine staat centraal, maar natuurlijk gaat het vooral om de relaties tussen de personages, al dan niet in vriendschappelijke zin, werk- of liefdesrelaties. Zo cliché als het klinkt ontwikkelt de film zich dan ook en is het vooral wachten op de daadwerkelijke ramp.

Karakterontwikkeling kent de film niet en het acteerwerk is niet om over naar huis te schrijven. Neem hierbij de werkelijk abominabele special effects van de lawines, overigens straalt het amateurisme van de héle film af, en het totale ontbreken van spanning en je krijgt een ijzig slechte film als resultaat.

‘Nature Unleashed: Avalanche’ kan zich niet onderscheiden, meer dan dat is de film gewoon veel slechter dan andere rampenfilms. ‘Avalanche’ had nog het beste voor eeuwig onder de sneeuw gestopt kunnen worden.

Meinte van Egmond