Beck: Mannen med ikonerna – Beck: The Man with the Icons (1997)

Regie: Pelle Seth | 90 minuten | misdaad | Acteurs: Peter Haber, Mikael Persbrandt, Figge Norling, Stina Rautelin, Åke Lundqvist, Per Morberg, Ingvar Hirdwall, Rebecka Hemse, Fredrik Ultvedt, Michael Nyqvist, Anna Ulrika Ericsson, Peter Hüttner, Bo Höglund, Jan von Melen, Mia Benson, Jörgen Andersson, Dan Johansson, Lilian Johansson, Bengt Krantz, Johan Lindell, Vladimir Dikanski, Paul Fried, Lasse Haldenberg, Michael Kallaanvaara, Berndt Östman, Robert Fransson, Pelle Seth

Speurneus Beck onderzoekt de moord op een vrouw die in stukken werd gehakt en waarvan de dader de lichaamsdelen in vuilniszakken dumpte. Aanvankelijk lijkt het een routineklusje maar door inmenging van de geheime dienst ontstaat er een dubieuze intrige met vertakkingen tot op het hoogste niveau van de politiek.

Het enige spoor van Beck leidt naar de echtgenoot van de verhakkelde vrouw. Deze begrafenisondernemer heeft een voorliefde voor iconen en bezit een indrukwekkende verzameling. Tijdens een ondervraging in diens woning ontdekken de speurders een kogelgat. De man heeft trouwens een wel erg macabere bijverdienste. Wanneer hij een dreigement in het Russisch ontvangt besluiten de speurders om naar de nationale veiligheidsdienst te stappen.

Hoewel de plot weer degelijk in elkaar zit, schiet ‘The Man With The Icons’ een beetje tekort op het gebied van spanning. Die agitatie roert zich pas tegen het einde net toen er bij ons een geeuw ontsnapte en we dachten dat deze aflevering stilletjes ging doodbloeden. Het blijft natuurlijk een misdaadreeks waarin we op tijd en stond enige stampij verwachten. Gelukkig zijn ook deze keer weer de gebruikelijke nevenpersonages van de partij die de boel redden. De dochter van Beck wil nog altijd een appartement in het zwart aanschaffen en de sarcastische buurman strooit een lading peper in de kont van de kijker. Gunvald Larsson en de man met de brace zijn veruit de boeiendste sujets die met hun vileine uithalen het centraal hoofdpersonage regelmatig degraderen tot een saaie figurant. Het aanmatigend gedrag van beide heren vloekt dan ook serieus met de houding van Beck die op emotioneel vlak in een éénzijdige dimensie blijft steken. Iets waar misschien verandering in komt met de invoering van een nevenplot die voor Beck echter een grote sentimentele waarde bevat. Het is weliswaar maar een tipje van de ijsberg dat getoond wordt maar dit persoonlijk geheim gaat zonder twijfel een vervolg krijgen. Lena Klingström treedt overigens officieel toe tot het team maar dat wordt aanvankelijk niet op gejuich ontvangen. De dame blijkt echter een volhouder en zal haar mannelijke collega’s snel overtuigen van haar capaciteiten.

Deze aflevering van Beck zal niet herinnerd worden als de beste uit de reeks maar kan ongetwijfeld een saaie zondagavond vullen.

Jochem Geelen