Fear Itself: Community (2008)

Regie: Mary Harron | 41 minuten | horror | Acteurs: Brandon Routh, Shiri Appleby, Barbara Tyson, John Billingsley, Charlie Hofheimer, Brooklyn Sudano, Peter Strand Rumpel, Tom Carey, James D. Hopkin, Meredith Bailey, Alex Fatovich, Jordan Schartner, Ecko Goffic, Greigh Laschuk, Amelia Rose Kohan, Bonita Friedericy

Gated communities (omheinde woonwijken) vormen met name in de Verenigde Staten een steeds vaker voorkomend sociaal-maatschappelijk verschijnsel. Feitelijk zijn alle in- en uitgangen van dergelijke woonwijken afgesloten, zodat alleen geregistreerde bewoners vrijelijk de wijk kunnen betreden. De grootte van een gated community kan variëren van een kleine wijk met enkele appartementen, gebouwen en gemeenschappelijke voorzieningen voor bijvoorbeeld ontspanning tot een heel dorp met winkels, scholen, ziekenhuizen, parken en bedrijventerreinen. Gated communities worden vrijwel altijd gebouwd buiten bestaande stadscentra. Afgesloten woonwijken vind je vaak in gebieden waar de kloof tussen arm en rijk relatief groot is of in gebieden die geteisterd worden door hoge criminaliteitscijfers. Sociologen staan niet onverdeeld positief tegenover deze wijken: ze zouden vervreemding en sociale spanningen in de hand werken. In ‘Community’ staat het paar Bobby en Tracy centraal. Ook zij zijn op zoek naar de ideale woonomgeving om hun toekomstdromen gestalte te kunnen geven. En wat blijkt: in de idyllische woonwijk The Commons is net een woning vrijgekomen. Uitgebreid wetenschappelijk onderzoek naar de ideale woonomstandigheden door de eeuwen heen staat volgens de beheerders garant voor een ideale leefomgeving. Maar nadat Bobby en Tracy hun intrek hebben genomen in hun nieuwe paradijs, ontdekken ze dat er een paar gevaarlijke adders onder het gras zitten.

Regisseuse Mary Harron is voornamelijk bekend van ‘American Psycho’, een grootstedelijk relaas over een doorgedraaide en moordende Wall Street-yup. Met ‘Community’ borduurt ze in zekere zin voort op films als ‘The Stepford Wives’ en ‘Straw Dogs’. Ook ‘Community’ schetst een arcadische burgersamenleving, die in werkelijkheid de grimmige realiteit voor de buitenwereld moet verbloemen. Dat conformisme, regelzucht en een overdreven vorm van utopisme ook averechts kunnen werken, komt duidelijk tot uiting in deze aflevering van ‘Fear Itself’. ‘Community’ stelt dan ook een belangrijke vraag: is veiligheid uiteindelijk belangrijker dan privacy en vrijheid? De film heeft een beetje de toon van een thrillerverhaal van Stephen King. Denk bijvoorbeeld aan ‘Needful Things’. Het verhaal wordt aardig uitgewerkt, en ondanks een minimum aan bloed en expliciet geweld is ‘Community’ toch beklemmend en spannend. Enigszins realistische gevaren zijn immers vaak verontrustender dan allerlei bovennatuurlijke schepselen. Het acteerwerk (met name dat van hoofdrolspeler Brandon Routh) is wat houterig en had een stuk beter gekund. Ook het slot is wat voorspelbaar. Het wat logge verteltempo werkt in het begin sfeer- en spanningsverhogend, maar berooft de film in het middendeel van een gewenste dosis dynamiek.

‘Community’ is zeker geen onaardige poging om het fenomeen gated communities in een spannende en maatschappijkritische stijlvorm te gieten. Met wat beter presterende acteurs en een iets beter script had deze film misschien wel tot een écht memorabele episode uit kunnen groeien. Maar het daadwerkelijke eindresultaat verdient hooguit een solide voldoende.

Frank Heinen