Inconscientes (2004)

Regie: Joaquín Oristrell | 108 minuten | komedie | Acteurs: Leonor Watling, Luis Tosar, Mercedes Sampietro, Juanjo Puigcorbé, Núria Prims, Alex Brendemühl, Ana Rayo, Marieta Orozco, Dolo Beltrán, Maria Esteve, Xus Estruch, David Fernández, Pere Eugeni Font, Toni Martinez, Pep Molina, Ferrán Rañé, Rosa Maria Sardà

Een rijkelijk gekostumeerde komedie die je gedoseerd laat lachen en waarin de humor volop aanwezig is. De cameravoering is apart en ook de vormgeving is zeer bijzonder, met name als er sprake is van alweer een nieuwe ontwikkeling in het plot. De humor zit gelukkig niet in allerlei makkelijke of voor de hand liggende grappen, maar is veelal ook ondergebracht in goede dialogen.

Zonder dat het gekunsteld of geforceerd overkomt is er een aantal verrassende wisselingen in het verhaal. Dat moet ook wel, want er blijkt zich heel wat af te spelen in de hersenpan van de personages, er is een verlangen in hun leven dat zij volledig verborgen hebben gehouden voor de ander. Sigmund Freud komt dan ook niet voor niets in eigen persoon nog op bezoek in het verhaal van deze film. Vooral Léonor Watling (Alma) en Luis Tosar (Salvador) spelen duidelijk met veel plezier en spelen de sterren van de hemel.

De talrijke en soms sterke scènewisselingen voorkomen dat je het einde al van verre aan ziet komen. Een komedie in arthouse stijl, minder voor het grote publiek en meer voor de fijnproever. Dit betekent vooral dat er volop genoten kan worden van goed acteerwerk en verzorgde cameravoering. De parodieën op het werk van Freud, wiens uitspraken regelmatig humorvol worden aangehaald, doen het prima in deze setting. Natuurlijk komt het aan het einde allemaal goed en kan het feest pas echt beginnen. Een soms uitbundige, maar deels ook ingetogen komedie, waar je als filmliefhebber van genieten kunt. Een klein juweeltje. Het motto van de film: “ken u zelf, maar niet al te goed” komt zeker uit dit verhaal goed naar voren.

Rob Veerman