Luim (2009)

Regie: Tjepke Zijlstra | 20 minuten | korte film | Acteurs: Femke Dijkstra, Guido Dijkstra, Joram Feitsma, Lisa Frenkel, Marco de Vries, Eva Meijering, Berber Meindertsma

‘Luim’ is een vierluik van vier korte films die eigenlijk een ode zijn aan de jeugd en de schoonheid, oftewel; de schoonheid van de jeugd. Er wordt niet gesproken in deze films, er zit ook geen verhaal in. Het gaat puur om de prachtige beelden. Kippenvel op de huid van een jong meisje, een pluk haar, de glimlach van een paar jongeren. Alles is heel dicht op de huid gefilmd met een kleurrijke achtergrond van de natuur en de wind. Het lijkt of je naar een gedicht aan het kijken bent, maar dan zonder tekst.

Je wordt er vrolijk van, maar ergens is het ook weer heel emotioneel. De beelden zijn stuk voor stuk schilderijen op zich. Het is pure kunst, met een vleugje onschuld en romantiek. Een staande ovatie voor regisseur Tjepke Zijlstra, die met ‘Luim’ laat zien hoe een korte film hoort te zijn en hoe je met slechts vijf minuten per film een onuitwisbare indruk achter kan laten.

Eveliene Sanders