Phineas and Ferb The Movie: Dwars door de 2e Dimensie – Phineas and Ferb: Across the Second Dimension (2011)

Regie: Robert Hughes, Dan Povenmire | 74 minuten | animatie, avontuur, familie | Originele stemmencast: Vincent Martella, Thomas Brodie-Sangster, Dee Bradley Baker, Dan Povenmire, Kelly Hu

Maar liefst zestien jaar liepen Dan Povenmire en Jeff ‘Swampy’ Marsh met hun idee voor een eigen televisieserie van studio naar studio. Telkens werden ze afgewezen. Ze bleven vertrouwen houden in hun plannen en uiteindelijk lukte het de aanhouders om hun serie ‘Phineas and Ferb’  in 2006 te slijten aan Disney. Povenmire en Marsh gebruikten allebei ervaringen uit hun jeugd als inspiratie voor de serie. Povenmire mocht vroeger van zijn moeder nooit een dag van de zomervakantie verspillen en was daarom altijd in de weer met zelfbedachte spelletjes en projecten zoals het maken van een eigen film. Marsh kwam uit een samengestelde familie. Deze elementen zijn allemaal terug te vinden in ‘Phineas and Ferb’. De vrolijke, vindingrijke Phineas en zijn even intelligente maar stille stiefbroer Ferb bleven dolle avonturen. Vaak speelt hun huisdier, een vogelbekdier genaamd Perry, daarin een centrale rol. Phineas en Ferb hebben geen idee dat Perry een dubbelleven leidt als geheim agent en strijdt tegen Dr. Doofenshmirtz.

‘Phineas and Ferb’ is de zoveelste populaire cartoon die een eigen film heeft gekregen. ‘Phineas and Ferb The Movie: Across the 2nd Dimension’ (2011) duurt met zijn 75 minuten net iets langer dan twee afleveringen van de serie, maar heeft wel het zelfde patroon. Dat betekent dat dezelfde ‘running gags’ voorbij komen. De even bizarre als malle uitvindingen van Dr. Doofenshmirtz, de pogingen van grote zus Candice om haar broertjes te verlinken bij hun moeder (en moeder die altijd net te laat ter plaatse is om de jongens op hun kwajongensstreken te betrappen); het komt allemaal voorbij. In de film belanden Phineas, Ferb en Perry via de ‘Otherdimensionator’ van Dr. Doofenshmirtz in een ander universum, waar een tweede – écht kwaadaardige – Dr. Doofenshmirtz met harde hand de scepter zwaait. Om zijn vrienden te redden besluit Perry het ultieme offer te brengen: hij onthult zijn geheime identiteit Agent P. Phineas en Ferb weten te ontsnappen, zoeken hun andere ik op in deze dimensie en gaan op missie om Perry te redden uit de klauwen van de kwaadaardige Dr. Doof en zijn sidekick Platyborg.

Voor wie de serie niet kent: ‘Phineas and Ferb’ is druk, kleurig, springerig en luid. ’n Beetje zoals die andere razend populaire kinderserie die ooit verfilmd werd, ‘Spongebob Squarepants’. In een hysterisch tempo schiet het avontuur aan je voorbij. Voor de oudere kijker kan dat best vermoeiend zijn, zeker als de film 75 minuten lang doordendert. Er is geen moment rust. Kinderen vinden het geweldig, maar voor de meekijkende ouders wordt het een lange zit. Maar daar hebben makers Povenmire en Marsh iets op gevonden: hier en daar hebben ze aardige ‘volwassen’ knipogen in hun film verwerkt. Heel aardig is bijvoorbeeld het duet (want ‘Phineas and Ferb’ zit ook vol muziek) tussen de beide Dr. Doofenshmirtzen, waarin ze zich als verschillende befaamde duo’s presenteren. Kinderen hebben natuurlijk geen idee wie Simon and Garfunkel, Laurel and Hardy, Fred and Ginger of zelfs Sherlock Holmes en Dr. Watson zijn, maar ouders kunnen dit geintje waarschijnlijk wel waarderen. Het loont voor hen ook om de dialogen goed te volgen, want die zijn scherp geschreven en herbergen de nodige aardige kwinkslagen.

Al die pogingen ook volwassenen aan te spreken ten spijt, deze ‘Phineas and Ferb’-film zal toch vooral de jongste kijkers het meest aanspreken. De tekeningen zijn niet bijzonder creatief, de avonturen zijn vrij doorsnee. De film moet het, net als de serie, hebben van de explosie aan actie, kleur en geluid. Het verhaaltje raast als een idioot aan je voorbij en tijd om even adem te halen is er niet. Deze film is hoofdzakelijk gericht op jonge kinderen en die-hard fans. Wil je als ouder toch meekijken met je kroost dan zit er niets anders op dan de riemen stevig vast te sjorren en je over te geven aan de doldwaze kakofonische hysterie van deze dubbellange aflevering van ‘Phineas and Ferb’.

Patricia Smagge

Waardering: 2.5