Scorched (2003)

Regie: Gavin Grazer | 89 minuten | komedie, misdaad | Acteurs: Alicia Silverstone, Rachael Leigh Cook, Woody Harrelson, John Cleese, Paulo Costanzo, David Krumholtz, Joshua Leonard, Ivan Sergei, Marcus Thomas, Jeffrey Tambor, Max Wein, Gavin Grazer, Steven Shenbaum, Steven Shenbaum, Wayne Morse, Renee Olstead

De jongeman Carter stapt op maandagmorgen vol goede moed de Desert Saving Bank binnen, klaar om te starten met zijn nieuwe baan als bankier. Al gauw blijkt dat personeelsgebrek niet de grootste zorg van de bank is; de vestiging in een klein Zuid-Californisch woestijnplaatsje is in het weekend net beroofd.

De film spoelt vervolgens terug naar de vrijdag ervoor. We maken kennis met drie bankmedewerkers met elk een eigen motief om hun werkgever te tillen. Sheila (Alicia Silverstone) is net gedumpt door haar vriend, de manager van de Desert Saving Bank. Uit revanche wil ze de pinautomaat plunderen. De hippie Woods (Woody Harrelson) wil de kluis van vaste klant Charles Merchant (John Cleese) beroven. Merchant is een miljonair dankzij z’n handel in een twijfelachtige cursus om snel rijk te worden. Hij is ook de moordenaar van de moeder van Woods huiseend, vandaar de wraakgevoelens.

Als derde laat bankier Stu (Paulo Costanzo) zich door z’n opportunistische huisgenoot overhalen om 250.000 dollar uit de kluis te ‘lenen’, dit bedrag in Las Vegas bij roulette in te zetten en hopelijk met het dubbele bedrag huiswaarts te keren, om vervolgens het geleende geld voor maandagmorgen weer terug te leggen.

En dan is er nog Shmally (Rachel Leigh Cook), die zich opgelicht voelt omdat ze een pakket van Merchant kocht en nog steeds niet rijk is. Shmally besluit daarom Merchants riante woning het komende weekend met eieren te bekogelen, samen met haar maatje Carter.

Vier partijen dus, die allemaal met elkaar verbonden zijn en afzonderlijk van elkaar een plan beramen om in het weekend hun slag te slaan. Het mag duidelijk zijn dat het verhaal van toevalligheden aan elkaar hangt. Een kritische blik op de geloofwaardigheid van ‘Scorched’ kun je dan ook maar beter laten varen zodra de – leuk in elkaar gezette – openingscredits in beeld verschijnen.

‘Scorched’ is een lichtvoetige, kleurige misdaadkomedie, die met z’n vaak chaotische scenes duidelijk is geïnspireerd door films als ‘A Fish Called Wanda’. Dit verklaart wellicht de aanwezigheid van John Cleese, die in beide films schittert.

Dat ‘Scorched’ geen astronomisch budget had is aan de kleinschalige productie af te zien. Niet verwonderlijk dus dat de film ondanks redelijk wat star power een gelimiteerde bioscooprelease had in de VS en hier rechtstreeks op de dvd-markt verscheen. Toch maken de leuk met elkaar verweven verhaallijnen – hoe ongeloofwaardig ook – van ‘Scorched’ een prima keuze voor een verloren zondagmiddag.

Wouter Westerhof