The King of Pigs – Dwae-ji-ui wang (2011)

Regie: Sang-ho Yeon | 97 minuten | animatie, drama | Originele stemmencast: Ik-Joon Yang, Jung-se Oh, Hye-na Kim, Kkobbi Kim, Hee-von Park

‘The King of Pigs’ (2011) is een Koreaanse animatiefilm gericht op volwassenen en vooral dat laatste moet niet te luchthartig worden gelezen. Nu zijn veel Aziatische animatiefilms bedoeld voor volwassenen, maar ook een jonger publiek zal vaak uit de voeten kunnen met de fantasierijke verhalen en de meestal schitterende animatie in diverse Japanse producties. Koreaanse animaties zijn in Nederland wat minder bekend en het valt nog maar te bezien of ‘The King of Pigs’ daar verandering in kan brengen.

Het verhaal van ‘The King of Pigs’ volgt de wat clichématige verhaalstructuur van twee oude schoolvrienden die elkaar na jaren weer tegenkomen en terugkijken op een bepalende episode uit hun jeugd waar dan vaak één of ander gruwelijk geheim aan gekoppeld is. De onthulling van dit geheim leidt dan weer tot een bijzondere wending in het verhaal.

In het geval van ‘The King of Pigs’ neemt de dertiger Kyung-Min, nadat zijn bedrijf failliet is gegaan en hij zijn vrouw in een opwelling lijkt te hebben vermoord, contact op met schoolvriend Jong-Suk. Beide hebben elkaar al vijftien jaar niet gezien en Jong-Suk, die aanmoddert als ghostwriter voor iemand anders’ autobiografie en er ook een handje van heeft zich af te reageren op zijn vriendin, vraagt zich dan ook af waarom de voormalige “huilebalk” en Bill Gates look-a-like Kyung-Min hem zo plotseling wilt ontmoeten.

Beide treffen elkaar in een restaurant en halen herinneringen op aan hun middelbare schooltijd waarin zij herhaaldelijk het slachtoffer waren van de meer gefortuneerde kinderen in de klas die de rol van klassehoofd kregen toebedeeld. Deze klassehoofden terroriseren en disciplineren op sadistische wijze hun klasgenoten. Kyung-Min en Jong-Suk zijn weerloos totdat opeens verschoppeling Chul-Yi opstaat en durft terug te slaan. Chul-Yi wordt een held in de ogen van de “pigs” uit de titel.

Regisseur Sang-ho Yeon neemt de tijd om het verhaal te vertellen, of tenminste zo voelt het, want de film duurt iets langer dan anderhalf uur, maar het lijkt wel het dubbele. Een gevoel dat nog eens wordt versterkt door de vrij statische animatie die pas laat in het verhaal wat meer dynamiek krijgt. Maar wat ‘The King of Pigs’ vooral zo slepend maakt is dat het wat dunne verhaal zich amper ontwikkelt, terwijl de hoeveelheid ellende die de kijker wordt voorgeschoteld, alleen maar toeneemt. Je zou kunnen zeggen dat Sang-ho Yeon probeert de dramatiek minutieus en gedegen op te bouwen naar de grote ontknoping, maar dat is wel een wat te positieve voorstelling van zaken.

‘The King of Pigs’ is vooral een naargeestige film die wel wat aan ‘Requiem for a Dream’ (2000) doet denken; een film die ook alleen de ellende van zijn personages isoleert en toont waardoor hun levens geen relatie met de werkelijkheid meer lijken te hebben. Het resultaat is dan al snel dat je je als kijker distantieert van de personages. Tenzij misschien je eigen leven ook een opeenvolging – van minuut tot minuut zonder einde – van narigheid is. Maar dan kan je misschien juist wel iets vrolijkers gebruiken.

Voor de kleinere kijker valt er dus niets te halen bij ‘The King of Pigs’ en deze kan dan ook maar beter wegblijven, want de film zou wel eens tot jeugdtrauma’s kunnen leiden die dan jaren later weer naar boven komen…

Alberto Ciaccio

‘The King of Pigs’ wordt vertoond tijdens het 16de Holland Animation Film Festival (20-24 maart 2013) in Utrecht.