The Merry Gentleman (2008)

Regie: Michael Keaton | 110 minuten | drama | Acteurs: Michael Keaton, Kelly Macdonald, Tom Bastounes, Mike Bradecich, Debbi Burns, Maritza Cabrera, Bobby Cannavale, Esther Claire, William Dick, Jay Disney, Mike Falevits, Sean Fortunato

Deze meeslepende en prangende duistere thriller is het regiedebuut van Michael Keaton verklapt de dvd-hoes. Het laatste is een vaststaand feit. Het eerste slaat nergens op. Laten we de zaken eens ontleden. Acteur Keaton is bij de meeste filmkijkers bekend als de man die zijn reputatie van komisch acteur overboord gooide met de vertolking van Batman in de gelijknamige film van Tim Burton. Het jarenlange hard labeur van acteren heeft de man nu ingeruild voor zijn eerste film als regisseur.

‘The Merry Gentleman’ betekent zoveel als de goedgeluimde heer. De bijtende ondertoon hiervan wordt meteen duidelijk aan het begin van de film. Michael Keaton op een bankje die duf voor zich uit staart terwijl op de achtergrond een melancholisch muziekje speelt. Frank Logan ziet eruit als een heer maar knalt zonder medelijden mensen neer. Hij is namelijk een huurmoordenaar, iets waar de kijker weliswaar met de natte vinger naar moet gissen, die na iedere klus zelfmoord wil plegen. Is hij het beu om mensenlevens abrupt te doen stoppen of is het de eenzaamheid die hem parten speelt? Buiten zijn dagelijkse job als kleermaker en duistere bijverdienste heeft hij weinig om handen. Hetzelfde geldt voor Kate die op de vlucht is voor de losse handjes van haar echtgenoot.

“We zijn als twee druppels water” zegt Kate ergens tegen Frank. De twee hoofdpersonages zijn dan ook twee gekwetste zieltjes die stilletjes toenadering zoeken vanaf het moment dat ze elkaar tegenkomen onder… een kerstboom. Wanneer een alcoholverslaafde agent zich ook nog begint op te dringen ontstaat een vreemde driehoeksverhouding. Vervolgens kunnen we volmondig njet antwoorden op de vraag of ‘The Merry Gentleman’ een thriller is. Mocht dit zo zijn dan zou Keaton zijn publiek opzadelen met de uitdaging om… niet in slaap te vallen. Buiten een kleine gewelduitbarsting aan het begin en de totaal misplaatste intrede van de echtgenoot van Kate halverwege de film valt er weinig spanning te bespeuren. Dit is in de eerste plaats een drama zonder al te veel peper.

Michael Keaton heeft lang genoeg in Hollywood rondgelopen om zijn ogen de kost te geven. En dat heeft resultaat. De regie en het camerawerk zijn gestroomlijnd en getuigen van flair zonder overdrijving. Van zijn personage in de film zijn we minder gecharmeerd. Achtergrondinformatie en de beweegredenen van Logan worden compleet genegeerd. En dat laat een onbevredigende indruk achter. Bovendien acteert Keaton als een zieke mus… zijn onderkoelde stijl doet ons aan Bruce Willis in ‘The Sixth Sense’ denken… maar die was dan ook dood. Kate is dan weer zo naïef en braaf dat het irritant wordt. Kelly MacDonald speelt het kneusje echter voortreffelijk.‘The Merry Gentleman’ slaagt er gedeeltelijk in om te overtuigen. Het gemis aan duiding laat een zure nasmaak achter in een film die te plots afgebroken wordt en waarin de combinatie van spaarzaam geweld met tragedie absoluut geen voltreffer oplevert.

Jochem Geelen