Théo & Hugo – Théo et Hugo dans le même bateau (2016)

Regie: Olivier Ducastel, Jacques Martineau | 97 minuten | drama, romantiek | Acteurs: Geoffrey Couët, François Nambot, Mario Fanfani, Bastien Gabriel, Miguel Ferreira, Arthur Dumas, Éric Dehak, Patrick Joseph, Elodie Adler, Jeffry Kaplow, Claire Deschamps, Georges Daabul, Marief Guittier

Films die doen wat ze beloven, het gebeurt vaker niet dan wel. Zo niet bij de Franse homo-liefdesfilm ‘Théo et Hugo’ waarbij ons als kijker een flinke dosis erotiek en drama wordt beloofd. Het regisseursduo Ducastel en Martineau (die eerder met ‘Drôle de Félix’ al een “homofilm” afleverden) hebben hun nieuwe werk er vol mee gestopt. Paul Verhoevens ‘Turks Fruit’ kan er nog een puntje zuigen, spreekwoordelijk gezien dan.

Théo en Hugo ontmoeten elkaar voor het eerst in een darkroom ergens in de kelders van Parijs. In een woud van mannelijke geslachtsdelen vallen de beiden heren in elkaars armen waar de vonk, en orgastische wederzijdse gevoelens, op de mannen overslaan. De beide regisseurs binden er in deze openingsscène bepaald geen doekjes om. Niet dat de cameralens continu op een piemel gericht staat, maar de wijze waarop de grote groep mannen elkaar in het seksetablissement te lijf is toch behoorlijk grafisch te noemen.

Daar ligt meteen de zwakte maar tevens de kracht van de film. Het liefdesverhaal dat tussen de twee heren opbloeit is niet bijster origineel maar zelden zie je een bioscoopfilm waarbij in deze frequentie twee mannen zo hevig en gepassioneerd seks hebben. Het zal bij de homoseksuele bioscoopbezoeker waarschijnlijk meer losmaken dan bij een heteroman als ondergetekende. Je wordt er onbedoeld zelfs een beetje ongemakkelijk van. Veel seks in een film kan prima werken, dat het twee heren betreft moet natuurlijk ook kunnen maar het is in beide gevallen vaak niet genoeg om hele film overeind te houden.

Daarnaast is het homobeeld ruig, maar veelal ook behoorlijk clichématig. De uitkomst van de karrenvracht aan onbeschermde seks die de mannen voor hun ontmoeting hebben gehad laat zich dan ook snel raden. Een van de mannen wordt ziek en de vraag wordt aangewakkerd of het verse liefdeskoppel deze aardverschuiving zal overleven. Hier nemen de regisseurs vrij ruim de tijd om het hiv-virus nog eens uit te leggen. Waar ze gelukkig ook tijd voor nemen, en waar tevens enigszins hun redding in schuilt, is de cinematografie.

De beelden zijn donker en vuig en vaak ondersteund door een minimalistische technobeat. De bedrukte sfeer wordt door de twee heren op regiestoel uitstekend overgebracht. Ook de twee hoofdrolspelers verdienen in de persoon van Geoffrey Couët en Francois Nambot een dikke pluim. Ondanks hun onervarenheid weten de heren de overdaad aan drama toch daadkrachtig om te zetten naar het scherm.

De homo-erotische beelden waarmee ‘Theo et Hugo’ doorspekt is zullen bij de doelgroep waarschijnlijk een hoop effect sorteren maar wanneer je daar niet toe behoort valt er niet al te veel te genieten. De beelden zijn stijlvol maar slaan nauwelijks een deuk in een verder oppervlakkig maar over the top geheel.

Thomas van den Berg

‘Théo & Hugo’ verschijnt donderdag 20 oktober 2016 op DVD.