Valkenhart – Falkehjerte (1999)

Regie: Lars Hesselholdt | 80 minuten | familie | Acteurs: Fanny Bernth, Stefan Jürgens, Alessandro Haber, Loris Tocci, Raimondo Guida, Simone La Vecchia, Mirko Casaburo, Lina Sastri, Kristian Emdal, Sebastian Jessen, Aksel Leth, Christina Meyer, Sasia Mølgaard, Ramona Prisco, Henrik Rasmussen

Wat doe je als je als negenjarige leeft voor vogels, een buitenbeentje bent op school, ouders hebt die zich nauwelijks om je bekommeren? Juist, dan ben je elke vrije moment te vinden in het bos om door een verrekijker je lievelingsdieren gade te slaan. Katja is negen en woont in een voorstadje van Kopenhagen. Het meisje klimt bomen als de beste en dit komt haar goed van pas als ze tijdens een noodweer overvallen wordt en het valkje wil redden dat in moeilijkheden is geraakt door de harde wind. Katja neemt het beestje onder haar hoede en zoekt een schuilplaats. Het eerste het beste droge plekje dat ze vindt blijkt een vrachtwagen te zijn, Katja en de valk, inmiddels Kiik genaamd, kruipen er in en Katja valt in slaap. Als ze wakker wordt, blijkt ze in Italië te zijn beland.

Uiteraard klinkt dit nogal ongeloofwaardig– van Denemarken naar Italië, daar doe je met de auto toch al meer dan 15 uur over, laat staan een vrachtwagen. Gelukkig doet dit niet veel aan de film af, want er gebeurt voldoende om de kijker deze onvolkomenheid te doen vergeten. Er hangt een waas van magisch realisme over de film, en de tegenstelling tussen Denemarken, waar Katja alleen gelukkig leek in haar bos, en het voor haar vreemde Italië, waar ze in eerste instantie net zo alleen is als in haar moederland, kan nauwelijks duidelijker geschetst worden. In Italië wordt ze ogenblikkelijk geaccepteerd. Bij aankomst in Italië vliegt Kiik vrijwel meteen weg en Katja is nu helemaal alleen in een vreemd land, waarvan ze de taal niet spreekt. Ze is echter flexibel genoeg om zich meteen aan haar nieuwe situatie aan te passen; waar andere kinderen misschien meteen op zoek zouden gaan naar een volwassene die kan helpen, gaat Katja haar eigen gang en heeft ze slechts een doel voor ogen: Kiik terugvinden.

Al snel sluit ze vriendschap met vier Italiaanse broertjes, vooral de oudste Francesco (Loris Tocci) en de jongste, Carlo (Mirko Casaburo) lijken haar te begrijpen. De eerste nacht smokkelen de jongens haar nog in huis, waarna een hele grappige scène volgt waarin de jongens eten voor haar verdoezelen. De volgende nacht is de vriendschap al zo gegroeid, dat ook de moeder van de jongens erbij betrokken wordt en Katja leert hoe ze tagliatelle moet eten. Als Katja Kiik terugziet, blijkt dat hij gevangen is genomen door een marktkoopman en ze moet 200.000 lire bij elkaar zien te krijgen om hem terug te kopen. De ondernemende kinderen zetten alles op alles om het geld bij elkaar te krijgen. Dit levert een aantal amusante scènes op. Er dreigt nog extra gevaar in de vorm van een Italiaanse vogelverzamelaar, die de valk graag aan zijn collectie wil toevoegen. Opgezet dan wel te verstaan. Over verstaan gesproken: het is fascinerend om te zien hoe de kinderen met elkaar weten te communiceren en hoe Katja binnen enkele dagen zichzelf al redelijk in het Italiaans kan redden. Overigens is het gesproken woord niet eens van groot belang in ‘Valkenhart’, het visuele des te meer. De idyllische plaatjes van het Italiaanse havenstadje, de beelden van de kinderen, het geeft een heerlijk zomers gevoel. Leuke film voor het hele gezin!

Monica Meijer

Waardering: 3

Bioscooprelease: 13 september 2001