Voor Emilia (2014)

Regie: Martijn Maria Smits | 50 minuten | drama | Acteurs: Kuno Bakker, Susan Radder, Loes Schnepper

De vrouw is maar een mysterieus en ondoorgrondelijk wezen, zo betoogde regisseur Martijn Maria Smits bij aanvang van de persvoorstelling van ‘Voor Emilia’. Die premisse wordt in de film solide uitgewerkt. De toeschouwer volgt het doen en laten van Lies (Loes Schnepper). Dat alledaagse begint als gevolg met een oer-Hollandse scène waarin de 51-jarige vrouw zichzelf al tandenpoetsend in de spiegel beschouwt. In de daaropvolgende scène is ze hardlopend in een bos te zien. Uiteindelijk komt ze op een middelbare school aan, waar ze als lerares Duits de kost verdient.

De alleenstaande Lies is een ogenschijnlijk doodgewone vrouw. Maar het leven van alledag geniet natuurlijk weinig mysterie. Beetje bij beetje openbaart ‘Voor Emilia’ daarom dat de vrouw toch haar merkwaardigheden heeft. Ze heeft enkele mannen in haar leven, waarvan niet meteen duidelijk is wat hun relatie tot haar is. Ze ontwikkelt voyeuristische trekjes ten opzichte van een nieuwe leerlinge in haar klas. En dan is er nog Emilia, over wie een enkele keer gefluisterd wordt.

Zo krijgt niet alleen het verhaal en het bijpassende drama geleidelijk vorm, ook het karakter van Lies krijgt op een subtiele manier verdieping. De opbouw maakt daadwerkelijk nieuwsgierig naar deze vrouw. Het helpt daarbij ook dat de camera altijd op haar is gericht. De toeschouwer duikt mee haar hoofd in. Hoewel het acteerwerk niet overal even overtuigend is – typisch Nederlands -, zet Schnepper een heerlijk starre Lies neer.

Het is nu twee keer aangehaald dat ‘Voor Emilia’ in zekere zin een karakteristiek Nederlandse film is. Daarin schuilt ook het gevaar dat de originaliteit eronder lijden kan. Als karakterschets vertelt de film uiteindelijk een redelijk universeel verhaal, wat betreft de vormgeving is dat andere koek. De beeldvoering is zo herkenbaar dat de degelijkheid ervan af spat. Spannend is het diengevolg nooit helemaal. Dat had gedurfder gemogen.

‘Voor Emilia’ is geproduceerd in het kader van het One Night Stand-programma. Dat programma stelt zich ten doel jonge regisseurs en scenaristen de kans te geven een film te maken. Hoewel ‘Voor Emilia’ zijn gebreken heeft, bewijst de film het succes van de reeks.

Wouter Los

‘Voor Emilia’ wordt vrijdag 5 december 2014 om 23.00 uur uitgezonden op NPO 2.