Amin (2007)

Regie: David Dusa | 7 minuten | korte film | Acteurs: Ramzi Bouaia, Tariq Bettahar, Vincent Deslandres, Romain Berger

Een Algerijn rijdt met zijn zoontje door Parijs. Hij wordt aangehouden door de politie, schijnbaar omdat de koplamp kapot is. De agenten beginnen hem te treiteren, de spanning loopt op, totdat er uit onverwachte hoek een uitbarsting komt. Het zoontje, die achterin de auto zit, bemoeit zich plotseling met de kwestie. En wel op niet mis te verstane wijze.

Het mooie aan dit filmpje is de wijze waarop de verhoudingen in het land getoond worden, zo alledaags en realistisch zijn. Er gebeurt niets bijzonders, je rijdt gewoon over de weg. En toch krijg je als kijker weer zo duidelijk het beklemmende gevoel over je heen als je de agenten hoort zeuren tegen de chauffeur. Machtsvertoon, niets anders. Een maatschappelijk betrokken film want Algerijnen zijn al gauw de pineut in Frankrijk.

Maar ook het zoontje, waar iedereen zich mee identificeert, spreekt tot de verbeelding. Wie zat niet vroeger bij zijn vader achter in de auto naar buiten te staren en te dromen? Je wilt als kind en toeschouwer niet dat je gedroom stopt. En zeker niet als dat is omdat je vader geïntimideerd wordt door twee agenten.

Alle lof voor de moed van het kleine mannetje, al krijgt hij op zijn donder daarna. Maar ja, de vader moet toch ergens de macht over houden!

Miranda van der Hoek

Waardering: 3.5

Speciale vertoning: IFFR 2007