Animals (2012)

Regie: Marçal Forés | 94 minuten | drama, fantasie | Acteurs: Oriol Pla, Augustus Prew, Dimitri Leonidas, Roser Tapias, Javier Beltrán, Martin Freeman, Maria Rodríguez Soto, Katia Klein, Mia Lacostena, Anaïs López, Alba Ribas, Paula Malia, Pep Jové, Brian Brennan, Iñaki Martínez, Pep Peraire, Dani Claramunt, Cristina Carrasco

Pol is een ogenschijnlijk doodnormale tiener, maar heeft tegelijkertijd een opmerkelijk geheim: zijn teddybeer denkt en beweegt als een mens. Pol deelt zijn diepste geheimen met het koddige pluchebeest en heeft een veel innigere band met het stuk speelgoed dan met zijn oudere broer. Tegelijkertijd raakt hij gefascineerd door Ikari, een geheimzinnige nieuwe klasgenoot. Een onverklaarbaar sterfgeval en enkele onverwachte gebeurtenissen veranderen de saaie routine en alledaagsheid van het studentenleven in een fantastisch en soms surrealistisch avontuur.

‘Animals’ is een film die vrij veel hooi op zijn vork neemt en werkelijkheid en fantasie probeert te laten versmelten tot een artistiek epos over opgroeien in de breedste zin van het woord. Het ontdekken van de eigen seksualiteit en geaardheid, twijfels over de eigen levensbestemming, het omgaan met verlies, verdriet en het vervreemding of het aanknopen van betekenisvolle relaties, het zijn allemaal zware onderwerpen waarmee de onzekere en introverte Pol te maken krijgt op zijn queeste naar jongvolwassenheid. De pratende teddybeer verbeeldt dan ook de enige constante waaraan Pol zich vasthoudt in woelige tijden waarin hij de regie over zijn eigen leven kwijt lijkt te raken. Het relict uit zijn jeugd is een anker in de woelige baren des levens.

Thematisch gezien is ‘Animals’ dus een film vol aanknopingspunten voor een emotioneel diepgelaagd meesterwerk. Die potentie wordt helaas niet ten volle benut. De stijlvolle, soms zelfs uiterst feeërieke nachtelijke panorama’s en het sfeervolle decor waartegen het verhaal zich afspeelt tonen dat regisseur Marçal Forés een uitstekend oog voor stijl en visuele details heeft, maar op het narratieve vlak schiet hij toch (nog) wat tekort. De kruisbestuiving tussen fantasie en keihard realisme is niet helemaal geslaagd, vooral omdat het verteltempo vaak te traag is en het switchen tussen de echte wereld en het door Pol geschapen imaginair universum de coherentie van de film lang niet altijd ten goede komt. Er blijven te veel losse eindjes over die niet bevredigend worden weggewerkt. Hierdoor ontstaat soms een wat warrig en rommelig geheel waar je als kijker maar heel lastig doorheen komt.

Hoewel ‘Animals’ best wel wat goede en veelbelovende aanzetten kent en het talent van regisseur Marçal Forés bij vlagen vurig opflakkert, is deze prent toch net wat te rommelig om over de gehele linie echt te overtuigen.

Frank Heinen

‘Animals’ verschijnt dinsdag 25 juni 2013 op DVD.