Batman vs. Robin (2015)

Regie: Jay Oliva | 77 minuten | animatie, actie, avontuur | Originele stemmencast: Stuart Allan, Troy Baker, Kevin Conroy, Trevor Devall, Robin Atkin Downes, Griffin Gluck, Grey Griffin, Sean Maher, David McCallum, Jason O’Mara, Peter O’Mara, Peter Onorati, Andrea Romano, Jeremy Sisto, ‘Weird Al’ Yankovic

Terwijl concurrent Marvel inzet op grote bioscoopfilms en zowat de halve superheldenstal voor een film- of tv-carrière aan het klaarstomen is, pakt DC Comics het iets anders aan. De uitgeverij zet namelijk groot in op animatiefilms en is wat selectiever qua films en series. Marvel gunt ook minder bekende helden als Daredevil en Luke Cage tv-reeksen, terwijl DC Comics vooral vertrouwt op bekendere namen als Batman, Superman en The Flash. Het scheelt dat een held als Batman een ontzettend rijke – vrijwel onuitputtelijke – stripgeschiedenis heeft. De fantasievolle avonturen van de Caped Crusader lenen zich dan ook uitstekend voor tekenfilms. Voor een brute cartoon als ‘Batman Vs. Robin’ is dat maar goed ook, want deze film bevat schokkende plotwendingen die nog moeilijker verteerbaar zouden zijn als deze in een live action jasje gestoken zouden zijn…

‘Batman vs. Robin’ trapt af met een schokkende conclusie. De mysterieuze ‘The Dollmaker’  heeft een hoop kinderen ontvoerd en misbruikt als Batman en zijn zoon Damian Wayne, de nieuwe Robin, zijn schuilplaats lokaliseren. Als de Dark Knight op een onbewaakt moment zijn pupil uit het oog verliest, ontdekt hij dat de schurk dood is. Batman verdenkt Robin ervan de moord te hebben gepleegd, maar dat wordt ontkend. Zo ontstaat een breuk tussen mentor en pupil.Vader en zoon negeren elkaar en groeien uit elkaar. Van deze relatiecrisis profiteert het schimmige gezelschap The Court of Owls. Deze criminele club wil Batman uit de weg ruimen en daarvoor Robin inzetten.

Voordat je deze film gaat zien, moet je eigenlijk het in 2014 verschenen ‘Son of Batman’ bekijken. In die rolprent wordt de relatie tussen Batman en de nieuwe Robin uit de doeken gedaan. Batman blijkt namelijk een zoon te hebben. Deze Damian Wayne is geboren uit een kortstondige affaire met Talia al Ghul. Het joch werd zonder medeweten van zijn vader door de League of Assassins tot krijger klaargestoomd. Damians Spartaanse opvoeding heeft hem in een keiharde moordenaar veranderd. Batman neemt de opvoeding van de jongen op zich en probeert te voorkomen dat zijn nageslacht doorgaat met het afslachten van zijn vijanden. Moord is nooit de oplossing. In ‘Batman vs. Robin’ wordt de fragiele band tussen vader en zoon verder uitgewerkt. De driftkoppen weigeren naar elkaar te luisteren en respecteren elkaar methodes niet. Dat botst. Naast deze verhaallijn wordt een tweede plot geïntroduceerd in de vorm van The Court of Owls. Deze criminele organisatie wil Batman uit de weg ruimen en rekent op de expertise van supersoldaat Talon. Deze krijger probeert de rebelse Robin in te palmen en in te lijven bij de sektarische dievenbende.

Regisseur Jay Olivia is erin geslaagd deze twee verhaallijnen op een organische manier met elkaar te vermengen. Actie en drama vullen elkaar naadloos aan en dat zorgt ervoor dat deze cartoon geen moment verveelt. De sfeer is duister, maar scènes met butler Alfred en Dick Grayson alias Nightwing zorgen voor wat lucht. Gelukkig maar, want de film schuwt taboes niet. Zaken als kindermisbruik en verwaarlozing verwacht je niet snel in een tekenfilm. Dat DC Comics lef toont en zulke zware materie in een tekenfilm (voor volwassenen) durft te verwerken, geeft aan hoe serieus de uitgeverij hun animatietak vindt. De stemmencast levert goed werk af en de soundtrack is ook niet onaardig.

Wat tegenvalt is de animatie. De actiescènes ogen houterig en de personages missen detail. Bewegingen ogen ruw en onnatuurlijk. Het is wel tof om te zien dat de animatoren trouw blijven aan de stripreeks ‘Batman: The Court of Owls’. Deze miniserie werd getekend door Greg Capullo en je ziet dat de tekenfilm zijn dynamische stijl probeert over te nemen. Het kostuum van Batman ziet er in deze film iets anders uit dan je gewend bent. Dat is gedaan om de ‘look & feel’ van de strip naar het witte doek te vertalen. Deze ode aan het bronmateriaal is fraai om te zien en zal de lezer van de comic zeker bekoren.

De finale is ontroerend en maakt nieuwsgierig naar de verdere toekomst van Batman. Dit is de eerste keer dat filmkijkers de Dark Knight als fulltime vader in actie zien. Alleen dat maakt deze film de moeite waard.

Frank v.d. Ven

Waardering: 3.5

DVD-release: 22 april 2015