Bella Martha (2001)

Regie: Sandra Nettelbeck | 103 minuten | drama, komedie, romantiek | Acteurs: Martina Gedeck, Maxime Foerste, Sergio Castellitto, August Zirner, Sibylle Canonica, Katja Studt, Antonio Wannek, Idil Üner, Oliver Broumis, Ulrich Thomsen, Gerhard Garbers, Angela Schmidt, Diego Ribon, W.D. Sprenger, Victoria Trauttmannsdorff

Chefkok Martha Klein kent geen andere passie dan koken en is daar heel erg goed in. Communiceren met bijvoorbeeld lastige klanten gaat haar daarentegen slecht af. Ze voelt zich miskend als ze kritiek hebben op haar kookkunst en uit dat op een explosieve manier. Dat is ook de reden dat ze van haar baas Frida (Sibylle Canonica) elke week naar therapie moet. Zelf begrijpt ze niet zo goed wat ze daar te zoeken heeft en praat met haar therapeut (August Zirner) vooral over recepten en maakt ook regelmatig gerechten voor hem klaar die hij tijdens de sessies onder mild protest opeet.

Wanneer haar zus dodelijk verongelukt, moet Martha opeens de zorg voor haar achtjarige nichtje Lina op zich nemen. In haar perfect geregelde leventje met haar drukke baan is echter geen plek voor een jong meisje dat ook nog eens weigert te eten. Het wachten is dan ook op de vader van Lina, de Italiaan Giuseppe Lorenzo (Diego Ribon) die Lina zal meenemen om bij hem en zijn gezin in Italië te gaan wonen. Intussen voelt Martha zich in haar autoriteit aangetast door de nieuwe hulpkok Mario die in bijna alles haar tegenhanger is. Ze weet dan ook niet of ze blij moet zijn dat Mario haar kookkunst mateloos bewondert en haar verder ook gewoon leuk vindt .

‘Bella Martha’ gaat net als ‘ Big Night’ (1996) over een mateloze passie voor eten en koken die grenst aan het obsessieve, behalve dan dat in ‘ Big Night’ ook de gerechten een hoofdrol spelen. Hier gaat het vooral om het dwangmatige perfectionisme van Martha. Martina Gedeck speelt deze keukenvirtuoos precies goed door ook de wanhoop van Martha voelbaar te maken als ze haar eigen pantser voorzichtig wil afleggen voor Lina en Mario.

Alle ontwikkelingen in ‘Bella Martha’ zijn voorspelbaar met hier en daar een kleine, prikkelende verrassing, precies zoals je bij in een goed gerecht ook net even iets anders proeft dan je van tevoren had verwacht.

Diana Tjin-A Cheong

Waardering: 3

Bioscooprelease: 19 december 2002