Boy (2012)

Regie: Tami Ravid | 50 minuten | drama | Acteurs: Gerald Gonzales, Bart Klever, Arvin Quirante, René van Zinnicq Bergman

In ‘Boy’, een korte film die gemaakt is in het kader van One Night Stand 2012, wordt het verhaal verteld van iemand die zo’n beetje een bestaan leidt in de schaduw, een Filippijnse schoonmaker. Het leven van deze jongen bestaat vooral uit werken, waarbij het geld dat hij verdient voor het grootse deel naar zijn familie thuis gaat. Daarbij leunt zijn vriendje, een danser in een homonachtclub, maar andere dromen heeft, ook nogal op hem. Hij lijkt niets echt voor zichzelf te doen. Tot op een dag een van zijn klanten zelfmoord pleegt en hij en diens voormalige minnaar dichter tot elkaar komen. Maar of dit zijn leven op de lange duur nou beter maakt?

‘Boy’ heeft een interessant uitgangspunt: een blik op het leven van een van die mensen die nauwelijks opvallen in onze samenleving.  De mensen die nauwelijks contact maken met de buitenwereld omdat die hen nauwelijks opmerkt en zij ook hun best doen om zo min mogelijk op te vallen. Gewoon keihard werken, niet zeuren en proberen zoveel mogelijk geld te verdienen om de familie te kunnen helpen.

Die onzichtbare eigenschap van het hoofdpersoon in dit verhaal is aan de ene kant een beetje de zwakte van de film. Omdat je als kijker zo weinig inzicht hebt in de emoties en de drijfveren van de hoofdpersoon is het soms moeilijk om je in te leven. Aan de andere kant is dit ook weer het sterke punt van deze film, want het weerspiegelt heel sterk wat voor rol dit soort mensen in onze samenleving spelen. Deze mensen doen er niet echt toe volgens ons en dat gevoel lijken zij zelf ook te hebben.

Al met al is ‘Boy’ een film die stof tot nadenken geeft. En daarmee mag dit een geslaagde One Night Stand genoemd worden.

Sylvia Bakker

‘Boy’ wordt vrijdag 14 december 2012 om 23.15 uur uitgezonden op Nederland 2.