Chicken Tikka Masala (2005)

Regie: Harmage S. Kalirai | 90 minuten | komedie | Acteurs: Chris Bisson, Saeed Jaffrey, Sally Bankes, Peter Ash, Zohra Sehgal, Shobu Kapoor, Jinder Mahal, Jamila Massey, Sushil Chudasama, Katy Clayton, Louisa Eyo, Harish Patel, Dalu Solanki, Rony Ghosh, Vijayanti Uma Chauhan

‘Chicken Tikka Masala’ is een multi-culturele komedie. In een Indiase familie ontstaat een probleem doordat de enige zoon niet durft te zeggen dat hij niet wilt trouwen met het meisje dat voor hem is uitgezocht. Extra lastig is het feit dat ook meteen is vastgesteld dat het huwelijk binnen een week zal moeten plaatsvinden. De kijker wordt meegesleept in een serie rituelen en Indiase gebruiken, en een hechte familie. Jimi, de enige zoon, voelt zich verantwoordelijk voor het familiegeluk, zelfs als dat ten koste gaat van zijn eigen geluk. Probleem is namelijk dat hij homoseksueel is en zijn grote liefde heeft gevonden in de persoon van Jack.

Hoewel regelmatig ongeloofwaardig en absurd dat er niets wordt gedaan en gezegd, voel je ook sympathie voor de hechte familierelaties en de warmte van het Indiase gezin. Dit levert komische, en soms schattige, taferelen op. Zoals oma die een trouwbelofte hoort in “ze is mooi”, en een neef die een onwetende Jimi verwelkomt op zijn eigen verlovingsfeest. Een en ander wordt wel uitgemolken en de grappige formule hapert her en der. Dit wordt weer goed gemaakt door Vanessa, de tante van Jack. Zij is met haar directe persoonlijkheid, en haar extraverte uiterlijk en benadering, een personage die de film een stuk leuker maakt. Ook de rol van haar dochter komt in de film goed uit de verf. Het verhaal begint snel wanneer we twee verschillende gezinnen zien en hun bijzondere leefpatronen. Pas verderop in het verhaal wordt duidelijk dat Jack de verbindende factor is hiertussen, en daarna volgt een trager gedeelte waarbij situaties ook af en toe worden herkauwd.

Het verhaal van de film is dus niet veelbelovend, maar ook niet heel slecht. Ook aan de uitwerking zijn best nog wat dingetjes te verbeteren. De acteerprestaties zijn matig, de muziek past niet overal vlekkeloos bij de beelden, en de lijn in het verhaal is soms verwarrend. Maar toch zijn er regelmatig grappige momenten, is de humor bijtijds origineel, zijn er momenten van ontroering, en zelfs een enkel moment een filosofische overweging (zoals het moment dat Vanessa uit dat ze warmte voelt door de aanrakingen van de familie van Jimi). Ook de inpassing en uitwerking van de Indiase gebruiken en rituelen is mooi. Verder is het tonen van het leven van Vanessa goed gedaan. Dit maakt dat de film uiteindelijk toch een ruime voldoende krijgt.

Sharon Vonk