Civic Duty (2006)

Regie: Jeff Renfroe | 98 minuten | drama, thriller | Acteurs: Peter Krause, Kari Matchett, Richard Schiff, Khaled Abol Naga, Ian Tracey, Vanessa Tomasino, Laurie Murdoch, Michael Roberds, Agam Darshi, Mark Brandon, Brenda Crichlow, Val Cole, Mark Docherty, Michael St. John Smith, P. Lynn Johnson, Bruno Verdoni, Benita Ha

Accountant Terri (Peter Krause) is niet gelukkig, ondanks zijn goed lopende huwelijk met de mooie Marla (Kari Matchett). Nadat hij zijn baan kwijtraakt en in het voor hem al bekende deprimerende wereldje van solliciteren terechtkomt, is hij nog ontvankelijker geworden voor al het negatieve nieuws op tv over terrorisme in eigen land. De langzame overgang naar geconditioneerd paranoia komt heel erg aannemelijk over in ‘Civic Duty’.

Voor een dergelijk verhaal zijn acteurs nodig die het een en ander kunnen weergeven en ‘Civic Duty’ zit er vol mee. Hoofdacteur Peter Krause (‘Six Feet Under’) heeft als paranoïde accountant zeker geen eenvoudige rol op zich genomen. Zijn taak is om de kijker begrip te laten krijgen voor zijn acties gedurende de film, hoe ver hij ook gaat (tot op zekere hoogte dan), en die tamelijk lastige taak weet hij zeer goed te volbrengen.

Zijn drie belangrijkste tegenspelers staan Krause goed bij. Kari Matchett (‘Earth: Final Conflict’) speelt de vrouw die steeds minder begrip voor de acties van haar echtgenoot heeft. Een rol waarin Matchett haarzelf prima heeft geplaatst. FBI agent Tom Hilary wordt gespeeld door Richard Schiff (‘I Am Sam’). Hij komt als een uiterst bekwame agent over en krijgt ook de beste teksten mee die hij op overtuigende manier overbrengt.

De meest noemenswaardige tegenspeler is de voor Hollywood onbekende Egyptische acteur Khaled Abol Naga. De eerste helft van de film zie je hem nauwelijks en wordt zijn rol vormgegeven door de angstbeelden van de nieuwsfragmenten en buurman Terri. Wanneer de daadwerkelijke ontmoeting dan uiteindelijk volgt, krijg je als kijker binnen een tijdsbestek van een paar minuten sympathie voor zijn karakter. Het tegenspel dat volgt is prachtig, boeiend, spannend en verrassend.

De wereld is veranderd na 9/11 en het Amerikaanse tv-nieuws laat jarenlang niets anders zien dan verschrikkelijke mogelijkheden van terrorisme. In ‘Civic Duty’ krijgt de kijker juist een van de mogelijkheden te zien waarop dit een averechtse werking kan hebben op een gemiddelde Amerikaan. Een heel geloofwaardige film op een bijzonder overtuigende manier gebracht.

Roland Torenbeek