Confession of a Child of the Century (2012)

Regie: Sylvie Verheyde | 120 minuten | drama | Acteurs: Charlotte Gainsbourg, Pete Doherty, August Diehl, Lily Cole, Volker Bruch, Guillaume Gallienne, Karole Rocher, Rhian Rees, Joséphine de la Baume, Rebecca James, Effi Rabsilber, Julia Schmelzle, Kathrin Anna Stahl, Diana Stewart, Christelle Lahaye

Probleemkind Pete Doherty, ooit frontman van de kortstondige hype The Libertines, mag in ’Confession of a Child of the Century’ (2012) gestalte geven aan de 19e eeuwse zelfbenoemde Libertijn Octave. Als Octave speelt hij een jongeman die leeft in een roerige tijd van nieuw verworven vrijheden en relatieve rust na de Franse Revolutie en de Napoleonistische oorlogen in Frankrijk. Wanneer hij door zijn geliefde op vrij onschuldige wijze wordt bedrogen (voetjevrijen met een ander) vervalt hij in een tomeloze depressie die hem aanzet tot een eindeloze reeks beschouwingen over het leven, de liefde, ethiek en zo meer. Een beetje zoals Goethe’s personage Werther die na een gebroken hart zelfmoord pleegt, beleeft Octave diepe emoties die nu een beetje puberaal overkomen. Doherty’s karakter Octave trekt zich de ene keer terug op zijn kamer met de gordijnen dicht en de andere keer gaat hij zich te buiten in bacchanalen met zijn vrienden en courtisanes.

Hoe een goed en gelukkig leven te leiden, denk Octave, met heel het hart liefhebben en trouw zijn of zorgeloos zonder schaamte en andere remmingen je behoeften nastreven? Wanneer zijn vader sterft trekt hij zich terug in het familielandhuis waar hij de dochter van die andere enfant terrible, Serge Gainsbourg tegenkomt: Charlotte Gainsbourg. Charlotte speelt Brigitte, een weduwe die tien jaar ouder is dan Doherty en die zich eveneens heeft terug getrokken in haar ouderlijk huis buiten de stad waar zij verwacht dat haar romantische leven voorbij is. Brigitte is op zoek naar echte liefde en vermoed dat Doherty die plotseling hondstrouw en vroom achter haar aan loopt, slechts een oppervlakkige dip heeft.

Tot zover werkt de stijl waarin het verhaal verteld wordt redelijk goed; Octave geeft in een monoloog uiting aan zijn diepste zielenroerselen terwijl wij hem in de mode van 1830 zien ronddartelen in bossen en in bed zien liggen in oude huizen. De beelden zijn weinig verhalend maar vooral illustratief bij Octave’s vertelling en dat leidt tot een wat zweverige en poëtische vorm die op zich goed bij het onderwerp van de film past. Nadeel is wel dat je als kijker bij de les moet blijven om de subtiele ontwikkelingen in het verhaal op te merken, want wat de beelden betreft had de film net zo goed achterstevoren verteld kunnen worden.

Deze manier van vertellen wreekt zich in de tweede helft van de film waarin Octave en Brigitte een gecompliceerde relatie beginnen. De personages spreken over allerlei heftige emoties, maar helaas krijgen we daar maar weinig van te zien, waardoor hun problemen vooral theoretisch lijken. En dat wreekt zich ook in de keuze voor rockster Peter Doherty als acteur, want ondanks dat hij het er in de eerste helft redelijk van afbrengt, krijgen we gaande weg toch meer behoefte aan een breder palet aan emoties om de geestelijke nood van zijn personage geloofwaardig te maken.

Zelfs prima actrice Charlotte Gainsbourg moet haar uiterste best doen om ons met haar mee te doen leven. Al de ontwikkeling zit in de tekst terwijl in het spel meer haar kracht ligt, denk bijvoorbeeld aan haar heftige rol in ‘Antichrist’ (2010).

Het kan Doherty niet aangerekend worden dat hij het hier laat afweten, maar wel de producenten die hoopten dat Doherty’s vergelijkbare levenswandeling, als ex-rockster, junkie, tabloid celebrity èn foute vriendje van Kate Moss – die hij bijna aan de rand van de afgrond heeft gebracht met zijn rock ‘n’ roll uitspattingen – voldoende zou zijn om zijn rol gewicht te geven. Dat is niet gelukt en de film gaat dan ook bijna ten onder aan een overdaad aan zwaarwichtige teksten en bloedeloze plaatjes, maar voor de Doherty fans die niet genoeg krijgen van deze charmante flierefluiter en de liefhebber van sfeervolle kostuumdrama’s is ‘Child of the Century’ toch wel prima te pruimen.

Alberto Ciaccio

‘Confession of a Child of the Century’ verschijnt dinsdag 7 mei 2013 op DVD.