Daratt (2006)

Regie: Mahamat-Saleh Haroun | 96 minuten | drama | Acteurs: Ali Bacha Barkaï, Youssouf Djaoro, Hisseine Aziza, Djibril Ibrahim, Fatimé Hadje, Khayar Oumar Defalla

Met ‘Daratt’ treffen we een productie uit een land dat niet echt bekend staat om zijn filmkunst. Het straatarme Tsjaad kennen we eerder van de burgeroorlog die het land tussen 1965 en 1996 in lichterlaaie zette en die soms nog wat nasmeult. Dat ‘Daratt’ vooral handelt over de naweeën van die oorlog, in de vorm van een verhaal over schuld, wraak en loutering, zal dan ook weinig verbazing wekken. Wat meer verbaast is de hoge kwaliteit van deze productie.

Die kwaliteit zit hem deels in de subtiele uitwerking van het weinig originele verhaal. De geschiedenis van een jongen die zich op een moordenaar wil wreken en vervolgens liefdevol wordt opgenomen in diens entourage, is al vaker verteld. Maar de manier waarop regisseur Mahamat-Saleh Haroun dit verhaal uitwerkt, subtiel, zonder vals sentiment en met een scherp oog voor detail, dwingt respect af. Daarbij krijgen we een aardig idee van de mores in Tsjaad, een land waar het er doorgaans vreedzaam aan toe gaat maar waar de handjes soms ook erg los zitten. Muurplassers worden er afgerost door militairen, flirtende vrouwen door hun echtgenoten, en wie slechte broden bakt wordt gestenigd met zijn eigen inferieure product. Uiteraard is dat laatste niet dodelijk, maar je krijgt er geen vrolijke bakkers van.

Wat ‘Daratt’ nog meer mee heeft is de stijlvolle regie van Mahamat-Saleh Haroun. De beelden zijn als de vrouwen van Tsjaad, sober, naturel en uiterst gracieus. Bovendien kent de film een heerlijk loom ritme. Dat laatste is ook wel nodig, aangezien de kijker niets krijgt uitgelegd en de handelingen van de personages lang niet altijd eenvoudig te duiden zijn. Door het trage tempo en de afwezigheid van storende muziek, heeft de kijker alle tijd om die handelingen op zich te laten inwerken.

Toch is deze film ook zeker geen meesterwerk geworden. Het acteerwerk van de niet-professionele acteurs laat flink te wensen over en het scenario kent soms wat gekunstelde wendingen. Neemt niet weg dat Mahamat-Saleh Haroun met ‘Daratt’ het armlastige Tsjaad stevig op de filmkaart heeft gezet.

Henny Wouters

Waardering: 3.5

Bioscooprelease: 17 mei 2007