My Bollywood Bride (2006)

Regie: Rajeev Virani | 95 minuten | komedie, romantiek | Acteurs: Jason Lewis, Kashmira Shah, Gulshan Grover, Sanjay Suri, Neha Dubey, Ash Chandler, Deepak Qazir, Madhuri Bhatia, Sean O’Brien Teague, Vineet Wadhwa

‘My Bollywood Bride’, het debuut van regisseur Rajeev Virani, is weer een typisch veilige romantische komedie. Net als ‘Bride & Prejudice’ speelt het zich deels af in Los Angeles, Amerika, maar voor het overgrote gedeelte in Bombay (of Mumbai, zoals de bewoners het noemen), in het prachtige India. In de eerste instantie lijkt het een kruising tussen ‘Serendipity’, ‘The Prince & Me’ en ‘Monster in Law’, maar al snel blijkt dat ‘My Bollywood Bride’ uit niets meer bestaat dan stereotypes en een slecht geschreven script. Rajeev Virani heeft het zichzelf erg makkelijk gemaakt, met zo’n standaard verhaal kan je de plank haast niet misslaan: er is altijd wel een publiek voor te vinden en daar heeft hij ook wel gelijk in. Dat zal met deze film niet anders zijn.

Alex (Jason Lewis, vooral bekend van de serie ‘Sex & the City’) belandt letterlijk aan de andere kant van de wereld omdat hij de liefde van zijn leven, Reena, nareist. Onwaarschijnlijk genoeg, aangezien ze elkaar slechts drie dagen kennen en hij alleen haar voornaam en de stad waarin ze woont weet. Als die stad Bombay blijkt, met niet minder dan 12 miljoen inwoners, heb je wel erg veel geluk nodig. Hij ontmoet Priyad, die gedurende zijn verblijf zijn persoonlijk chauffeur wel wil zijn, uit naam der liefde. Priyad (Ash Chandler) is een van de weinige echt grappige rollen, al ligt het er een beetje dik bovenop.

Al snel komt het eerste cliché; Alex’ geliefde blijkt een wereldberoemde Bollywood-actrice te zijn, onbereikbaar dus. Desondanks is hij al snel op de set te vinden en ontmoeten ze elkaar weer. Reena (Kashmira Shah) valt niet bepaald van haar stoel van verbazing, maar dat kan meer liggen aan de tegenvallende acteerprestaties van Shah. Zij was eerst gecast voor de rol van Alisha (nu wel redelijk door Neha Dubey gespeeld), maar Virani heeft haar overtuigd dat ze toch de ware Reena zou zijn. Helaas is deze voorspelling niet waar geworden, Shah blijft oppervlakkig en er is geen enkele chemie te bespeuren tussen haar en tegenspeler Jason Lewis. Toch wel cruciaal voor een romantische komedie.

Na deze snelle ontmoeting hoort Alex dat Reena helaas net verloofd is met de bekende en beruchte Shekar (Gulshan Grover), die alles en iedereen die hem in de weg zit opruimt. Deze Shekar haalt het verreweg niet bij zijn slechte Hollywood-maatjes, mede dankzij zijn slechte standaardzin die hij constant herhaalt tegen elke – in zijn ogen – ‘vijand’. Over herhaling gesproken, de film is ervan doorspekt en soms vraag je je af of de schrijvers niet op z’n minst een synoniemenlijst konden gebruiken. Het voortdurend aanhoren van bijna exact dezelfde zinnen wordt op den duur vervelend en irritant, misschien had er meer in gezeten. De stereotypes waar de film vol mee zit maken het er niet beter op en zorgen dat de film alles behalve onvoorspelbaar is. Niets aan deze film is vernieuwend, maar je moet bij het kijken toch toegeven dat de locatie werkelijk prachtig is, evenals de mooie traditionele kostuums. Met de meeste muziek – de wat meer oorspronkelijke Indiaase klanken – is ook niets mis.

‘My Bollywood Bride’; vermakelijk voor een tijdje, dat wel, maar lang niet onderhoudend genoeg om te blijven boeien. Zeker niet met zo’n uitgemolken benadering.

Tessa Obbens