De dolle tweeling 3 – Hanni & Nanni 3 (2013)

Regie: Dagmar Seume | 87 minuten | familie | Acteurs: Jana Münster, Sophia Münster, Katharina Thalbach, Suzanne von Borsody, Hannelore Elsner, Barbara Schöneberger, Justus von Dohnányi, Konstantin Wecker, Nele Guderian, Luisa Spaniel, Aleen Jana Kötter, Leopold Klieeisen, Liam van Enschot, Carlos Knöpfel, Michelle Heik, Isabella Pasimeni, Johann Florin

Hanni en Nanni zijn terug voor hun derde speelfilmavontuur in ‘De dolle tweeling 3’. Eerder zagen we de jonge meiden in ‘De dolle tweeling’ (2010) hun intrek nemen op kostschool De Lindenhof en  langzamerhand wennen aan hun nieuwe leven. In de veel minder geslaagde opvolger ‘De dolle tweeling 2’ (2012) verhuisde hun leeghoofdige nichtje Lily ook mee naar het majestueuze landhuis en maakte de tweeling zich zorgen om het huwelijk van hun ouders, maar moesten er in een ongeloofwaardige verhaallijn ook een stel criminelen ontmaskerd worden die een prinses van het internaat wilde ontvoeren, maar per ongeluk het verkeerde meisje meenamen.

Gebaseerd op de ooit razend populaire boekenreeks van Enid Blyton – tegenwoordig worden de pockets in Nederland niet meer zo verslonden omdat het taalgebruik jammer genoeg nogal achterhaald is, beleeft de tweeling in ‘De dolle tweeling 3’ de laatste dagen van het kostschooljaar op een intensieve manier. Er moet hard gestudeerd worden voor de laatste proefwerken (al zien we daar weinig van) en de repetities voor de slotmusical Romeo & Julia staan voor de deur. Alsof dat nog niet genoeg is, hangt er ook nog liefde in de lucht. Niet alleen krijgen de meiden met hun eerste kalverliefde te maken, ook de volwassenen moeten er aan geloven. En wat is dat toch voor griezelig gestommel op de zolder van De Lindenhof? Is er soms een spook in het internaat?

Tweeling Sophia en Jana Münster zijn duidelijk gegroeid in hun rollen en weten iets meer gewicht te leggen in hun spel. De onderlinge zussenband wordt hevig op de proef gesteld als de liefde in het spel komt. De knappe Engelse scholier Clyde is direct onder de indruk van Hanni en omgekeerd, en hoewel zij de meeste woorden wisselen met elkaar, is Nanni’s verschijning genoeg om Clyde’s hart sneller te laten kloppen. De arme jongen weet niet dat hij met een tweeling van doen heeft, en Hanni weet niet dat Nanni ook haar hart aan de krullebol verloren heeft. Nanni durft het niet op te biechten. Ondertussen is de krengerige Daniela druk bezig met haar plan om Hanni voor schut te zetten – kwaad als ze is dat Hanni er niet alleen met de hoofdrol in Romeo & Julia vandoor is gegaan, maar ook alle aandacht van Clyde opeist. Genoeg verwikkelingen dus om de tieners verschillende stadia van emoties te laten tonen en dat gaat ze best aardig af.

Maar gelukkig is er net als in de twee voorgaande films én de boeken genoeg ruimte voor plezier. De dik aangezette rol van Mademoiselle Berthoux levert menig glimlach op, maar ook met de stijve juffrouw Mägerlein wordt de draak gestoken. De manieren waarop Hanni en Daniela elkaar te grazen nemen zal ook vast voor een grinnikend publiek zorgen. De plotlijn rondom het spook en juffrouw Theobald is jammer genoeg wat vergezocht, maar in zijn onschuld toch wel wat ontroerend, in ieder geval voor de doelgroep.

‘De dolle tweeling 3’ is een vlotte film die jonge tieners vast aan zal spreken. Kinderen die hun ogen nog wegrollen als het over verliefdheid en eerste zoenen gaat zullen er niet veel aan vinden, maar als die fase inmiddels is aangebroken, heeft ‘De dolle tweeling 3’ genoeg te bieden. Denk bijvoorbeeld aan de realistische boodschap dat verliefdheid overgaat, maar de band met een zus altijd blijft. Eerlijk is eerlijk: ’De dolle tweeling 3’ is gewoon de beste in de rij.

Monica Meijer

Waardering: 3

Bioscooprelease: 31 juli 2014