De superheld – De tøffeste gutta (2013)

Regie: Christian Lo | 74 minuten | familie | Acteurs: Sondre Blakstad Henriksen, Regine Stokkevåg Eide, Martin Røsjorde Linstad, Lasse Sortland, Anders Baasmo Christiansen, Cecilie A. Mosli, Hallvard Holmen, Ingjerd Egeberg, Gard Fartein Løkke Goli, Herman Martinsen, Behroz Rezai, Nea Vartomten Haug-Skogli, August Nordby, Mille Haslev Nordbye, Inga Nylænde Bowitz, Live Marie Runde, Steinar Saltvik, Nathaniel Engen Hofstad

‘Rafiki’ is niet alleen de naam van een grappig personage uit de Disney-klassieker ‘The Lion King’ (1994), het is tevens de (internationale) titel van de debuutfilm van de Noorse cineast Christian Lo, uit 2009. Het verhaal over de drie negenjarige hartsvriendinnen, van wie er een illegaal is en het land uitgezet wordt – tot groot verdriet van de andere twee – wist vele harten te raken. Ook in Nederland werd deze sprankelende familiefilm, mede dankzij het actuele thema, goed gewaardeerd. ‘Rafiki’ is Swahili en betekent ‘vriend’. Vriendschap staat ook centraal in de tweede speelfilm van Lo, ‘De superheld’ (De tøffeste gutta’, 2013). En ook nu is dat thema gekoppeld aan een actueel probleem, in dit geval pesten.

Hoofdpersoon in ‘De superheld’ is de elfjarige Modulf (Sondre Blakstad Henriksen). Hij noemt zichzelf een superheld, maar alleen als anderen het niet kunnen horen. Zijn heldendaad? Hij is elke dag het doelwit van de twee grootste pestkoppen van de school (Martin Røsjorde Linstad en Lasse Sortland), maar dat vindt hij niet erg. Door de klappen op te vangen, beschermt hij de andere kinderen. Als plaaggeesten Frank en Jørgen hem te grazen nemen, laten ze de anderen namelijk met rust. Deze ‘symbiose’ wordt verstoord als Modulfs nieuwe buurmeisje Lise (Regine Stokkevåg Eide) ten tonele verschijnt. Zij heeft een enorm rechtvaardigheidsgevoel en verklaart Modulf voor gek dat hij zich dagelijks in elkaar laat slaan. Ze neemt het voor hem op en onderwerpt hem bovendien aan een stevige weerbaarheidstraining. Frank en Jørgen vinden het maar niets dat Lise aan de machtsverhoudingen tornt en bombarderen haar tot hun nieuwe slachtoffer. Maar dat is absoluut niet wat Modulf wil! Hij moet haar redden en dus wordt hij gedwongen zijn eigen situatie onder ogen te zien en laten zien dat hij daadwerkelijk uit het juiste hout gesneden is.

Scandinavische jeugdfilms staan per definitie garant voor kwaliteit en ‘De superheld’ is daar zeker geen uitzondering op. Ook Christian Lo blijkt een neus te hebben voor het op een geloofwaardige en meeslepende wijze schetsen van de leefwereld van kinderen. Met humor, spanning en warmte, maar met op de achtergrond ook tragiek. Modulf mist al een tijdje een vaderfiguur in zijn leven. Sinds zijn vader is gestorven, heeft hij hem altijd op een voetstuk gezet. Zijn ‘heldendaad’ om de klappen van de andere kinderen op te vangen, is dan ook een gebaar naar zijn vader toe. Later leren we, net als Modulf, wat voor man zijn vader nu echt was. Het is het opstapje naar de grote emotionele climax. Maar ‘De superheld’ blinkt juist uit in kleinere momenten. Zo is de opbloeiende vriendschap tussen Modulf en Lise hartverwarmend. De twee jonge hoofdrolspelers zijn sowieso erg goed op dreef, waarbij vooral Regine Stokkevåg Eide zich weet te onderscheiden.

Het wordt een beetje een eentonig verhaal, maar ‘De superheld’ is wederom een fraai staaltje jeugdcinema uit het hoge noorden. Ontroerend zonder emotioneel te worden, met een fijne dosis spanning, actie en humor. De grote kracht is echter de herkenbaarheid. Elke school heeft een pikorde; iedereen kent wel iemand die gepest werd (of nog steeds wordt). En diep van binnen dromen we er allemaal van diegene te zijn die zijn mond opentrekt om de plaaggeesten op hun nummer te zetten. Aanrader voor het hele gezin.

Patricia Smagge

Waardering: 3.5

Bioscooprelease: 13 februari 2014
DVD-release: 24 november 2015