Our Day Will Come-Notre jour viendra (2010)

Regie: Romain Gavras | 83 minuten | drama | Acteurs: Vincent Cassel, Olivier Barthelemy, Justine Lerooy, Vanessa Decat, Boris Gamthety, Rodolphe Blanchet, Chloé Catoen, Sylvain Le Mynez, Pierre Boulanger, Mathilde Braure, Thomas Pinczak, Jacques Herlin, Camille Rowe, Joséphine de La Baume, Jérémy Bienvenu, Alexandra Dahlström, Johnny Descamps, Eric Paul

De roodharige Rémy heeft bepaald geen prettig leven. Hij wordt gehaat, gepest en geregeld uitgelachen door veel van zijn leeftijdsgenoten, terwijl ook de band met zijn familie op zijn zachtst gezegd niet geweldig is. Bovendien woont hij in een weinig inspirerende omgeving, een vergeten en grauw industrieoord dat zijn gloriedagen al ver achter zich heeft liggen. Het is dus logisch dat Rémy een borrelende vulkaan vol negatieve energie is die elk moment tot uitbarsting kan komen. De enige die de jongen echt begrijpt, is de psychiater Patrick, een intelligente, decadente en nihilistische persoonlijkheid die boordevol haat en weerzin zit tegen het als normaal ervaren burgerbestaan en de gangbare maatschappelijk conventies. Volgens de verbitterde Patrick worden ze uitgespuugd vanwege hun haarkleur en is de tijd aangebroken om wraak te nemen. Hij neemt Rémy bij de hand en infecteert hem met zijn verlangen naar vergelding, het begin van een neerwaartse spiraal van woede en geweld met verstrekkende gevolgen voor het tweetal.

Een gemakkelijke film is ‘Our Day Will Come’ van de Franse videoclipregisseur Romain Gavras zeker niet. Het is een behoorlijk rauwe prent, die laat zien wat er kan gebeuren als mensen het gevoel krijgen dat ze uitgesloten worden door de maatschappij waarin ze opgroeien. In het begin lijkt het verbond tussen Rémy en Patrick nog uit te draaien op een spontane en intellectuele zoektocht naar een nastrevenswaardig ideaal, een uitvlucht uit een bestaan vol pijn en uitzichtloosheid. Maar gaandeweg verharden de standpunten van het tweetal en neemt ook de film een grimmigere wending. Die transformatie komt in ‘Our Day Will come’ redelijk uit de verf, vooral in het geval van Rémy, een onzekere jongen die op zoek is naar een eigen identiteit en gaandeweg door Patrick wordt geïnfecteerd met een flinke portie revanchistische misantropie. De beweegredenen van Patrick komen echter veel minder goed naar voren. Er wordt eigenlijk nergens een verklaring voor zijn gedrag gegeven of een context aangeleverd die meer licht werpt op Patricks haat- en wraakgevoelens jegens de maatschappij en talloze aspecten van de menselijke natuur. Is het een ingrijpende gebeurtenis uit het verleden of gewoonweg een attitude die voortkomt uit een algehele teleurstelling over de samenleving waar hij geacht wordt deel van uit te maken? Het blijft gissen. Enerzijds is het wel leuk als er ook iets aan de fantasie van de kijker wordt overgelaten, maar een beetje meer achtergrondinformatie was toch welkom geweest.

Hoewel ‘Our Day Will Come’ thematisch gewichtig en serieus van aard is, neemt de film stilistisch ook geregeld de vorm aan van een niet van humor gespeende en licht absurdistische roadmovie. Qua acteerwerk wordt het verhaal vooral gedragen door een ijzersterke Vincent Cassel. Hij weet de vele kanten van de afwisselend berekenende, manische, nihilistische en wellustige Patrick uitstekend te belichamen.
Op wat schoonheidsfoutjes na heeft regisseur Romain Gavras met ‘Our Day Will Come’ een behoorlijk filmdebuut afgeleverd dat laat zien dat de man zeker over het nodige talent beschikt. Geen gemakkelijk te behappen film, maar wel een prent die het bekijken waard is als je houdt van de Franse cineastische traditie.

Frank Heinen

‘Our Day Will Come’ verschijnt dinsdag 17 september 2013 op DVD en blu-ray.