Eastern Boys (2013)
Regie: Robin Campillo | 128 minuten | drama | Acteurs: Olivier Rabourdin, Kirill Emelyanov, Daniil Vorobyov, Edéa Darcque, Camila Chakirova, Beka Markozashvili, Bislan Yakhiaev, Mohamed Doukouzov, Aitor Bourgade
Ze lijken ongrijpbaar en onzichtbaar, maar regisseur Robin Campillo dwingt ons in zijn tweede speelfilm ‘Eastern Boys’ goed naar ze te kijken. Op het drukke Parijse treinstation Gare du Nord hangen ze tussen de haastige toeristen en de verliefde stelletjes: een groep jonge Oost-Europeanen. Niemand die naar ze omkijkt, hooguit een verveelde politieman.
Het is een ijzersterke openingsscène waarin de beelden voor zich spreken. Er zijn geen dialogen of voice-overs, maar de camera legt tien minuten lang alles van een afstand vast met enkel de vertrouwde kakofonie van stationsgeluiden op de achtergrond.
Ook Daniel (Olivier Rabourdin) loopt rond op Gare du Nord. Hij lijkt een zelfverzekerde zakenman – gestreken pak, koffertje, taxi – maar in een paar minuten verandert hij in een tragisch figuur op zoek naar jong mannelijk gezelschap. Hij is zo verblind door de mooie Marek (Kirill Emelyanov), dat hij de andere bendejongens niet ziet. Hij geeft Marek zijn adres, zodat hij hem thuis kan opzoeken.
Maar Marek komt natuurlijk niet alleen. Wat volgt is een hoogst bevreemdende scène. Daniel weet zich geen raad met de situatie: soms is hij boos, dan weer danst en drinkt hij mee, om vervolgens alleen maar wezenloos voor zich uit staren. Die verwarring wordt prachtig verbeeld door een uitstekende Rabourdin.
Met minimale middelen bouwt Campillo kundig een prachtige spanning op. Maar dat houdt hij niet de hele film vol. Naast het drama van de straatjongen gaat de film namelijk ook over de seksuele relatie die Marek en Daniel ontwikkelen. Die doorloopt alle fases die je mag verwachten van twee mensen die qua leeftijd en achtergrond zoveel verschillen. Marek is een kind dat een iPhone wil, Daniel de volwassene die hem dat geeft.
Gedurende de rest van de film vechten de twee thema’s voortdurend om voorrang. Dat is wat veel van het goede, in het toch al kleurrijke genrepalet van een antropologische studie, thriller en sociologisch drama. Om het gemis aan een duidelijk focus op te vangen, heeft Campillo de scènes in hoofdstukjes opgeknipt. Dat schept wel helderheid, maar kan niet voorkomen dat Campillo halverwege ineens voor een traditioneel verhaallijntje kiest. Dat is weinig bevredigend na zo’n prikkelend begin.
Toch blijft Eastern Boys lang fascineren, want Campillo speelt ook in de mindere hoofdstukken behendig met de details. De bedscènes zijn nu eens niet beklemmend omdat ze expliciet zijn. Maar door eenvoudig de rolluiken naar beneden te doen, verandert de verlichte flat in een zedeloze donkere cabine.
Ondertussen worden er ook genoeg ongemakkelijke vragen gesteld. Daniel wordt neergezet als slecht noch zielig, waardoor de film ruimte schept om hem als goed of barmhartig te zien. Want is Marek niet veel beter af bij Daniel dan bij de bende?
Antwoorden worden niet gegeven en dat maakt ‘Eastern Boys’ een ongemakkelijke kijkervaring.
Bart Boersma
Waardering: 3.5
Bioscooprelease: 3 juli 2014