En nu ik (2005)

Regie: Wout Conijn | 25 minuten | korte film, documentaire | Met: Wout Conijn, Joost Conijn

‘En nu ik’ is een aandoenlijke, persoonlijke documentaire waarin Wout Conijn zijn broer Joost Conijn probeert te overtreffen. Een streven dat gedoemd is te mislukken. Joost is immers de beste in alles wat hij doet, of dat nou het maken van een auto, een wielertocht of een kunstwerk is. Wout probeert alsmaar in zijn voetsporen te volgen, maar het lukt hem steeds maar niet zijn broer te evenaren. Je gaat je afvragen waarom hij niet probeert op een heel ander vlak uit te blinken. En dat doet hij dan ook: Wout gaat de grote besneeuwde berg in de Himalaya beklimmen.

Er zitten hilarische tragikomische scènes in ‘En nu ik’. Zoals de scène waarin de oudere ‘perfecte’ broer aan Wout op een nukkige en arrogante manier leert hoe hij moet filmen. Of die waarin de moeder van de broers het fotoboek tevoorschijn haalt en zegt dat ze de meeste foto’s van Joost hebben gemaakt, ‘Jah, die van jou liggen daar ergens onderop, Wout’. Na het zien van de documentaire heb je het gevoel alsof je Wout een beetje kent, zozeer heb je met hem meegeleefd.

‘En nu ik’ moet het niet hebben van goed camerawerk en mooie beelden, maar geheel van zijn onderwerp. Het realistische, soms wat onhandige camerawerk is past juist perfect bij het doel van deze documentaire: eindelijk eens Wout in beeld. ‘En nu ik’ ontroert, vermaakt en frustreert. Het is een oprechte verbeelding van een moeizame broeder-relatie geworden. Dat Wout Conijn de Tuschinski Award 2005 won (beste studentenfilm van de NFTA) is dan ook zeker verdiend.

Emy Koopman