Eve (2002)

Regie: Neil St. Clair | 76 minuten | romantiek, avontuur, fantasie | Acteurs: Inger Elbeltoft, Matt Scarborough, Stacey Atkinson, Maria Cilea, Martin Samuel, Jen Wettlaufer, William Yong

Eve, niet alleen de eerste vrouw op aarde, maar ook nog eens de mooiste vrouw ooit op aarde, als we regisseur Neil St. Clair tenminste mogen geloven die voor de hoofdrol de mooie Noorse Inger Ebeltoft heeft weten te strikken. Eve gaat op ontdekking door adembenemend mooie landschappen die ons een kijkje gunnen in de wereld, hoe die was toen God de aarde en dus ook de eerste mensen heeft geschapen. Wat een prachtige, adembenemend mooie plaatjes levert dat op! Als kijker val je van de ene verbazing in de andere; was de wereld vroeger echt zo mooi?

De beelden zijn knap gemonteerd en lopen soms in elkaar over waardoor echt ieder shot een kunstwerk is. Dit komt natuurlijk ook door de mooie Inger Ebeltoft en Matt Scarborough die als Adam en Eve twee in uiterlijk perfecte mensen neerzetten. Af en toe wordt deze perfectie een beetje irritant omdat Matt Scarborough echt té knap is met een té perfect, overdreven gespierd lichaam. En Inger Ebeltoft, die zo’n prachtig figuur heeft en een huid die glanst in de zon, is af en toe ook té mooi om waar te zijn.

De muziek van onder andere Moby, Sheila Chandra, Delerium, Deep Forest en James Arden maakt de beelden nog mooier en sprookjesachtiger dan ze al zijn. De muziek neemt je mee met de zoektocht naar de liefde en op de juiste momenten brengt de muziek je weer tot rust om te genieten van de mooie landschappen.

Deze film kent maar twee personages, namelijk Adam en Eve. Zij praten niet met elkaar maar communiceren door bewegingen en gebaren. Dat de liefde tussen deze twee mensen, aan wie wij allen ons bestaan te danken hebben, opbloeit wordt duidelijk gemaakt door de muziek en de manier waarop zij naar elkaar kijken en elkaar aanraken.

‘Eve’ is een film, die zonder enkele dialoog toch bijzonder is om naar te kijken omdat simpelweg ieder beeld dat je ziet een kunstwerk op zich is. En dat is knap werk van regisseur Neil St. Clair. Deze film is niet geschikt als popcornfilm op een zaterdagavond, maar wil je even lekker tot rust komen en wegzwijmelen bij mooie beelden met prachtige muziek, dan is ‘Eve’ werkelijk een plaatje.

Eveliene Sanders