Everywhen (2013)

Regie: Jarand Breian Herdal | 70 minuten | science fiction, thriller | Acteurs: Harald Evjan Furuholmen, Hugo Herrmann, Elin Synnøve, Graeme Whittington, Hauk Phillip Bugge, Phillip Larsen, Ruben Løfgren, Odd Rostad, Dick Tønnesen, Dick Whittington, Joseph Whittington

‘Everywhen’ (2013) is de debuutfilm van twee zeventienjarige Noorse jongens. Eén stond achter de camera, de ander regisseerde en hun vrienden mochten de twee hoofdrollen en de meeste bijrollen voor hun rekening nemen. Een handjevol volwassenen speelt politieagentje of excentrieke wetenschapper, maar ook zij overstijgen het puberale niveau niet. Ondanks het hoge aantal acteurs dat de schoolgaande leeftijd nog niet achter zich heeft gelaten, is ‘Everywhen’ geen tienerfilm over middelbareschoolperikelen of zomerkampleed, maar een heuse sci-fi met veel geweld en een onbegrijpelijk verhaal.

‘Everywhen’ heeft gedraaid in enkele bioscopen in Noorwegen en is op dvd uitgebracht met een flitsende trailer en een making-of als bonus en daarmee wordt de schijn gewekt dat we met een reguliere grote productie te maken hebben. Dat is, zoals we al uit bovenstaande kunnen opmaken, niet het geval…

Ooit was er een tijd dat de amateurfilm genadeloos van de films uit de professionele sector te onderscheiden was, namelijk simpelweg op basis van de factor budget. 35mm film is uiterst prijzig en ook aan het semi-professionele 16mm formaat hing nog een aardig prijskaartje: voor een film van anderhalf uur heb je al snel het tienvoudige aan ruw ongemonteerd materiaal nodig. Tel dat bij de overige kosten (camera, licht, crew, acteurs, etc.) op en het is te begrijpen dat het in Los Angeles wemelt van de figuren die met een script aan het leuren zijn in de hoop deze ooit verfilmd te krijgen.

Maar met de komst van digitale opnametechnieken is hier veel in veranderd. Een keertje investeren in een goede camera en je kan je helemaal wezenloos schieten. En het ziet er ook nog prima uit – qua beeld dan. ‘Everywhen’ is opvallend degelijk gefilmd voor een cameraman zonder opleiding en zonder relevante ervaring. De scènes zijn goed uitgelicht en er zitten een aantal mooie weidse beelden in van gebouwen. Deze kille stedelijke beelden zijn al een hint dat de makers zich hebben laten inspireren door ‘The Matrix’ (1999) en dat verklaart ook de onzinnige hoeveelheid geweld.

Al schietend en moordend banen de twee hoofdrolspelers zich een weg terug naar hun eigen dimensie. De combinatie van tieners met een obsessie voor een heel magazijn aan exotische wapens en het maken van zoveel mogelijk zinloze slachtoffers doet eigenlijk meer denken aan een Noorse versie van de Trenchcoat Mafia of andere Amerikaanse tieners die graag hun halve school uitmoorden. Het heeft iets pervers om deze jongens wellustig een heel S.W.A.T. te zien neerknallen met als enige excuus één of ander vaag sci-fi verhaaltje over portals, dimensies, gekke wetenschappers en geheimzinnige, waardevolle en onbereikbare teleportatie chips die gewoon in een kluisje in een kleedkamer liggen.

Absurd hoogtepunt is de trainingscène waarin de jongens zich in een montage (lees: een serie van beelden die een versneld tijdsverloop suggereren, vaak zonder spraak maar met een enthousiast deuntje muziek) voorbereiden op hun slachtpartij. De gekke wetenschapper die zijn teleportatiechip terug wil, waarmee de jongens naar hun eigen dimensie kunnen terugreizen, heeft blijkbaar zijn halve kantoor nagebouwd met MDF platen van de Gamma in één of andere reusachtige loods. In deze bizarre trainingsruimte knallen de jongens er lekker op los en roken af en toe gebroederlijk een sigaartje, daarnaast maken ze nog een vrolijk babbeltje ook, helaas horen we niet waarover ze het hebben. Jammer nou… of zouden ze om zichzelf lachen?

De film duurt gelukkig maar 70 minuten en een vijfde daarvan is een herhaling van de flashforwards. Voor iemand die een volwaardige speelfilm verwacht, daarvoor heeft betaald en zijn avond daarop heeft ingericht, is ‘Everywhen’ een teleurstelling. Echter voor Jarand Breian Herdal en Jens Peder Hertzberg is ‘Everywhen’ een filmpje om trots op te zijn. Digitale media hebben het mogelijk gemaakt dat steeds jongere filmmakers een gelikt Hollywoodesque product kunnen afleveren.

Alberto Ciaccio

‘Everywhen’ verschijnt dinsdag 15 april 2014 op DVD.