Fear Itself: In Sickness and in Health (2008)

Regie: John Landis | 41 minuten | horror | Acteurs: Maggie Lawson, James Roday, Marshall Bell, Sonja Bennett, William B. Davis, Christie Laing, Brendan Hunter, Tommy Lim, Emersen Vekved, Mitchell Cole Verenka, Marie Zydek

John Landis, vooral bekend geworden door komedies als ‘The Blues Brothers’, ‘Coming to America’ en ‘¡Three Amigos!’ en de videoclip van ‘Thriller’, was ook van de partij bij het maken van ‘Masters of Horror’. Hij nam destijds de afleveringen ‘Deer Woman’ en ‘Family’ voor zijn rekening. In beide afleveringen versmolten humor en morbiditeit tot smakelijke stukjes filmkunst. In de vierde aflevering van ‘Fear Itself’ mag Landis zijn fantasie loslaten op het ogenschijnlijk vrij alledaagse thema huwelijk. Bruid Samantha staat voor de mooiste dag van haar leven. Maar via de priester van dienst krijgt ze een verontrustend briefje in handen. Het briefje is beschreven met een onheilspellende mededeling. “De persoon waarmee je gaat trouwen is een seriemoordenaar”, luidt de tekst. Ondanks de twijfel over haar toekomstige levensgezel, besluit Samantha om de trouwceremonie doorgang te laten vinden. Maar de aanloop naar het trouwfeest ontwikkelt zich gaandeweg tot een zenuwslopende bedoening.

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: ‘In Sickness and in Health’ is bepaald geen meesterwerkje te noemen. De prelude is best aardig. Je krijgt op je trouwdag een briefje in handen gedrukt waarop staat dat je op het punt staat om te gaan trouwen met een gevaarlijke seriemoordenaar. De mogelijkheden om spanning te genereren en met een paar aardige plotwisselingen op de proppen te komen lijken dus eindeloos. Maar helaas blijft ‘In Sickness and Health’ maar een beetje doelloos voortkabbelen. Een goede vertelstructuur ontbreekt, terwijl er tussendoor ook maar zeer sporadisch verdere aanwijzingen gegeven worden die de spanning richting het kookpunt brengen. Het aantal dialogen zonder duidelijke functie of toegevoegde waarde is te hoog, wat vooral duidelijk tot uiting komt in het oeverloze gesprek tussen Samantha en haar bruidsmeisjes dat het eerste deel van de film domineert. Dat de hoofdpersonen vooral inhoudsloze, gekunstelde en bordkartonnen karakters zijn, helpt ook niet bepaald. Ook bekwame veteranen als William B. Davis (de Cigarette Smoking Man uit ‘The X-files’) en Marshall Bell (‘Total Recall’, ‘Starship Troopers’) hebben weinig impact op het geheel, wat voornamelijk te wijten is aan het erg vlakke script van Mick Garris en Victor Salva. Het slot is aardig, maar is (vooraf) tevens redelijk voorspelbaar en sluit niet echt aan bij de toon en opbouw van de rest van de film.

Uiteindelijk is ‘In Sickness and in Health’ geen al te geslaagde exercitie geworden. Het script rammelt en de film slaagt er niet in om de broodnodige spanning op te wekken of je aandacht vast te houden. Een aflevering die je bij het bekijken van de serie ‘Fear Itself’ best over kunt slaan.

Frank Heinen