Gold Strike River –The Lucky Texan (1934)

Regie: Robert N. Bradbury | 55 minuten | western | Acteurs: John Wayne, George Hayes, Barbara Sheldon, Lloyd Whitlock, Yakima Canutt, Eddie Parker, Gordon De Main, Earl Dwire

Volgens de wens van zijn overleden vader keert Jerry Manson in ‘Gold Strike River’ (‘The Lucky Texan’) terug naar zijn geboorteplaats om zijn intrek te nemen op de ranch van Jake die hem in zijn jeugd onder andere heeft leren paardrijden. De ranch ligt op apegapen door veelvuldige veediefstal en door de gedwongen verkoop van het resterende vee om de verliezen te compenseren. Jake en Jerry zetten daarom een hoefsmederij op met behulp van een banklening.

Wanneer een klant langskomt met een kreupel paard blijkt het verwijderde steentje een goudklompje te zijn. Ze gaan kijken bij de rivier waar de man met zijn paard doorheen is gelopen. Al snel vinden ze er goud en besluiten deze rijke ader in het diepste geheim te exploiteren. Dit lukt uitstekend totdat de hebzuchtige criminelen Harris en Joe Cole zich niet langer tevreden willen stellen met slechts de inkoop van het goud. Het komt hen dan ook erg goed uit dat mede door hun toedoen Jerry voor de moord op Jake achter de tralies komt te zitten.

Een grappige film die eerder in de traditie van de stomme film staat en aan het werk van Buster Keaton en Charlie Chaplin doet denken dan aan een echte western. Als Jerry bij een achtervolging zijn paard kwijtraakt, pakt hij een flinke boomtak en glijdt dan razendsnel over de planken van een houten stellage richting de ontsnapte crimineel. De stellage wordt gebruikt voor goudwinning en door het dunne laagje water dat erop ligt, kan hij de boomtak berijden alsof het een bobslee is. Ook de achtervolging met behulp van een auto door Jake en te paard door Jerry van een crimineel die via een trolley op het spoor probeert te ontsnappen, doet aan de vermakelijke stunts van een stomme film denken.

De verwikkelingen zijn enigszins voorspelbaar, maar wel grappig en passen bij de goedmoedige sfeer van deze western. Alleen het optreden van Barbara Sheldon ontsiert. Ze kirt aanstellerig als was ze Shirley Temple en is al met al een vreselijk eng kindvrouwtje. Maar misschien was dit wel het schoonheidsideaal in het Wilde Westen. Wie zal het zeggen.

‘Gold Strike River’ is een onderhoudende western met originele, spectaculaire stunts en een paar fraai uitgewerkte grappen en leuke verwikkelingen.

Diana Tjin-A Cheong

Waardering: 3