Haas & hert – Nyuszi és Öz (2013)

Regie: Péter Vácz | 16 minuten | animatie,  avontuur, korte film, familie | Originele stemmencast: Mórocz Adrienn, Dániel Czupi

‘Haas & Hert’, verkozen tot beste korte film op het Europees Jeugdfilmfestival, is een briljant geanimeerde vertelling over een onafscheidelijk duo. Haas en Hert zijn twee getekende diertjes die samen allerlei leuke dingen doen. Als de twee op een avond stevig aan het zappen zijn, laat de televisie het afweten. Hert morrelt op verschillende manieren aan het toestel en op een gegeven moment valt er een kubus met kleuren uit, waardoor hij ‘even’ alles in 3D ziet.

Daarna probeert hij op allerlei manieren de code van deze mysterieuze kubus te kraken. Hierbij negeert hij zijn kompaan Haas volkomen. Tot het punt dat Haas het niet meer pikt. Ze gooit een kop chocolademelk naar Hert en hierdoor schiet de computer op tilt, Hert wordt onder ‘stroom’ gezet en materialiseert.

Vanuit zijn 3D-wereld doet Hert verwoede pogingen om Haas ook ‘levend’ te krijgen. Dit lukt helaas niet, maar toch vinden ze een manier om vanuit ieders eigen wereld met elkaar te blijven spelen en vrienden te blijven.

‘Haas & Hert’ is ongelofelijk knap gemaakt en een parel voor het oog. De Hongaarse regisseur Péter Vász levert met dit 16 minuten durende filmpje een waar kunststukje af. Voor alle leeftijden zeer genietbaar.

Ruud Stift

‘Haas & hert’ verschijnt dinsdag 18 november 2014 op DVD (‘Selected Shorts #18: Haas & Hert en andere verhaaltjes’).