In extase (2013)
Regie: Ruud Pelgrum | 63 minuten | documentaire
Regisseur Ruud Pelgrum probeert in de documentaire ‘In extase’ het fenomeen dance te verklaren voor de leek. Zeven jaar dompelde hij zich onder in deze aparte scene. Pelgrum neemt ons aan de hand van zijn alter ego Eva mee voor een wandeling door danceland. Hij laat ons kennis maken met de clubs die er toe doen binnen dit specifieke muziekgenre: Air, Escape, Melkweg, Lite en Trouw en bezoekt menig dance-event, van klein tot megagroot: All is one, Sensation White, Pleasure Island, Awakenings, Costa del Soul en Mysteryland. In de documentaire laten acht DJ’s, Lucien Foort, Joris Voorn, Isis, Sandrien, nestor Joost van Bellen, Menno de Jong, Kareem Raïhani en Korsakoff, hun licht schijnen over het fenomeen dance: de filosofie achter hun muziek, de ontstaansgeschiedenis van de verschillende soorten dance (verzamelnaam van honderden soorten elektronische muziek), hun werkwijze en de gigs/optredens.
Want, zo vraagt de commentaarstem zich aan het begin van de documentaire af, wat doet een DJ nou helemaal? Alleen thuis een paar plaatjes bij elkaar graaien, toch? Dat blijkt iets minder simpel. Vraag maar aan DJ Menno de Jong: “Ik ben minimaal een week bezig met een track.” We zien de DJ’s thuis pielen aan hun tracks met keyboards en computers en hoe de resultaten zich laten vertalen in de clubs en op festivals.
‘In extase’ draait om het gevoel dat bij dance hoort. In extase raken door muziek. Maar, wat maakt dancemuziek zo onweerstaanbaar? Is het de pulserende beat die je als de hartslag van je moeder kunt uitleggen? Terug naar de moederschoot? DJ Sandrien, huis DJ van club Trouw in Amsterdam en fanatiek vinylverzamelaar, beschrijft dance als volgt: “Iedere 8e maat gebeurt er iets nieuws. Hoe meer iedereen los gaat, hoe meer energie er vrij komt.” Volgens DJ en geschoold danser Kareem Raïhani is het de eindeloze herhaling die ’t hem doet. “Dit levert meditatieve melodieën op. In het begin haat je het misschien, maar hoe dan ook: je gaat eraan.” Want dansen is universeel, voor iedereen, jong, oud en multiculti. DJ Joris Voorn: “Mensen die samen komen en één ding gemeen hebben, de liefde voor muziek.” Oudgediende DJ Isis gaat iets dieper: “Percussie werd vroeger gezien als duivels, de kerk gebood naar mooie muziek op viool en harp te luisteren. Dance is groot omdat mensen iets willen delen met elkaar. Dansen is een prettige manier om zonder woorden bij elkaar te zijn, een fysieke viering des levens.” Lucien Foort heeft het over een verwachtingspatroon bij het publiek. “Als DJ bouw je een bepaalde spanning op. Je deelt een bepaald, hypnotiserend gevoel wat dancemuziek uniek maakt.”
‘In Extase’ beantwoordt een aantal vragen omtrent het fenomeen dance, maar blijft iets te braaf. Beelden van optredens wisselen zich af met beelden van de DJ’s thuis aan het werk. Verder zien we close-ups van danceliefhebbers, van trance tot house, met de ogen dicht en het hoofd schuddend van rechts naar links. Of met een extatische lach op het gezicht. Leuk aan de documentaire is dat de nadruk eens NIET op drugs wordt gelegd. Met muziek alleen kun je ook in hogere sferen komen. Laat dat een les zijn! Wel jammer trouwens dat de dancescene zich voornamelijk in Amsterdam lijkt af te spelen. Was de Randstad of de ‘regio’ te ver om in zeven jaar te bereizen? En waarom niet ook een paar bezoekers van festivals aan het woord gelaten? Hun passie voor deze muziek, wat drijft hen? Iets rafeliger had wel gemogen…
Ruud Stift
‘In extase’ verschijnt dinsdag 10 september 2013 op DVD en blu-ray.