Feu: Crazy Horse Paris (2012)

Regie: Bruno Hullin | 80 minuten | documentaire, musical | Met: Lumina Classika, Nooka Karamel, Baby Light, Christian Louboutin, Liv Menot, Diva Novita, Fiamma Rosa, Yasna Snigoura, Psikko Tico, Loa Vahina, Zula Zazou

In het overwegend chique achtste arrondissement aan de Avenue George V in Parijs is nachtclub en variété theater Le Crazy Horse de Paris gevestigd, ook wel bekend als Le Crazy Horse Saloon. Le Crazy Horse bestaat sinds 1951 en heeft een naam hoog te houden onder de connaisseurs van erotische dansacts. Om hun nieuwste show kracht bij te zetten hebben zij een promofilm laten maken van laatste show ’Feu’, waarin we kennis maken met Christian Louboutin, die de hoge hakken voor de danseressen heeft ontworpen en ook de dansmeisjes stellen zich voor. Louboutin zit op een bank en vertelt in een quasi-interviewstijl waarom hij zo blij is dat hij deze show voor Le Crazy Horse mag doen en wat dat werk zo een beetje inhoudt.

De meisjes worden aan ons getoond in een glazen bol (zo eentje die je kan schudden met sneeuw erin) waarin zij ronddraaien als een stuk shoarma; ze vertellen iets over zichzelf maar we zien ze niet praten. Het zou net zo goed iemand anders kunnen zijn die praat – en dat ìs in de Engelse versie trouwens ook zo, want deze is nagesynchroniseerd – wat voor een exploitatief sfeertje zorgt. Dit commentaar van Louboutin en de meisjes doet wat goedkoop aan, mede of misschien wel vooral door de nasynchronisatie, maar ook omdat het commentaar wat te simplistisch is en vooral dienst doet als vulmiddel tussen de acts. Het overgrote deel van de film bestaat uit de acts zelf en die zijn fraai en door een uitgekiende belichting sfeervol in strakke close-ups en totaal shots in beeld gebracht.

Kort samengevat is ’Feu: Crazy Horse Paris’ de wat eigentijdsere versie van de oelala shows die we uit het collectieve geheugen over de eveneens befaamde Parijse nachtclub Moulin Rouge kennen. Topless meisjes met witte pruiken of bearskins van de Britse Royal Guards (van die hoge harige hoeden) doen dansjes begeleid op allerhande muziek zoals bijvoorbeeld een alternatieve versie van Britney Spears’ liedje Toxic. De nadruk ligt opvallend genoeg op de voeten en de extravagante hakjes van Louboutin. Bij sommige acts zien we alleen de benen en voeten doordat slechts een smalle strook van het podium zichtbaar is.

In ’Feu: Crazy Horse Paris ’ zijn de erotische dansacts stijlvol en eenvoudig maar ook vakkundig in beeld gebracht. De acts zijn niet altijd perfect synchroon, soms zelfs een beetje slordig en een enkele keer maakt een meisje een misstap maar dat is niet zo verwonderlijk als je ziet op wat voor bizar hoge balletschoenen met hak ze moeten rond paraderen.

Verwarrend is wel of de echte show er live nu ook zo uit ziet of niet, want de show is duidelijk geen registratie en we krijgen niets van de club zelf te zien; het zou zo maar kunnen of de hele film is elders in een studio gefilmd. Dat maakt het ook wat onduidelijk wat de film ’Feu: Crazy Horse Paris’ nu precies is. Een lekkermakertje om mensen naar de club te trekken of een op zichzelf staand kunstwerkje om de thuisblijver te plezieren?

Alberto Ciaccio

‘Feu: Crazy Horse Paris’ verschijnt dinsdag 13 augustus 2013 op DVD.