It Boy – 20 ans d’écart (2013)

Regie: David Moreau | 93 minuten | komedie, romantiek | Acteurs: Virginie Efira, Pierre Niney, Charles Berling, Gilles Cohen, Amélie Glenn, Camille Japy, Michaël Abiteboul, Camille Pélicier, Jenna Azoulay, Louis-Do de Lencquesaing, Camille Chalons, Aude Pépin, Arthur Mazet, Sophie-Marie Larrouy, Marcella Sbraletta, Ludovic Pinette, Diana Stewart, Camille Andrey-David, Sylvia Macaire, Angélique Pleau, Pierre Khorsand

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: ‘It Boy’ (in het Frans getiteld ’20 ans d’écart’ dat ’20 jaar verschil’ betekent) is geen ‘laugh out loud comedy’. Dat is niet erg, maar hier en daar had het iets uitbundiger gemogen. Regisseur David Moreau schotelt ons twee hoofdrolspelers voor die zich met verve van hun romkomtaken kwijten. Vooral de verrukkelijke Virginie Efira steelt de show als de 38-jarige, overambitieuze Alice Lantins. Ze werkt voor het tijdschrift Rebelle en wil hier hogerop. Jammer genoeg ziet haar directe baas, Vincent (een paar vleugjes te dik aangezet door Gilles Cohen), het niet erg in dit ‘burgertrutje’ zitten. Inderdaad leidt Alice, een alleenstaande moeder die het gekoppel van haar zus Elisabeth (Camille Japy) bij tijden meer dan zat is, niet bepaald een swingend leven. Dus komt het haar heel goed uit als ze door twee vrouwelijke collega’s ‘betrapt’ wordt met een veel jongere minnaar. Dit zou goed kunnen dienen als opstapje naar haar zo gewenste promotie.

Ze hijst zich in strakke, korte jurkjes en met haar weelderige lokken en uitnodigend decolleté weet ze ineens vele ogen op haar gericht. Maar of de jongeling in kwestie, Balthazar Apfel (een leuke rol van Pierre Niney, die ook tekende voor de hoofdrol in ‘Yves Saint Laurent’), deze geveinsde romance uit wil zitten is de vraag. Wanneer Alice zich een tweede keer over zijn rug probeert te profileren, is de maat vol bij de stuntelige, maar charmante architectuurstudent. Hij pikt het niet langer en stelt haar voor de keuze. Het einde laat zich raden, maar dat mag de pret niet drukken.

De Belgische Efira is een voltreffer. Maar toch rijst de vraag waarom deze zeer appetijtelijke dame zo moeilijk aan de man te brengen blijkt. Dat moeten we klaarblijkelijk gewoon accepteren evenals het feit dat haar ex-man haar heeft gedumpt voor een oud-klasgenootje (!) van Balthazar. Omdat mannen dat nu eenmaal doen, zo weet deze Neanderthaler ons te melden. De overdreven bijrollen van de Engelse opperbaas (Diana Stewart) en bitchy fotografe (Blanche Gardin) steken schril af bij die van Charles Berling. Deze rasacteur weet in de rol van vader Luc Apfel een paar scènes te stelen.

Al met al scoort ‘It Boy’ een voldoende, maar zoals eerder gezegd: een beetje meer peper en zout in de dialogen zou alles een scherper randje hebben gegeven. Conclusie? Binnen het genre zeer acceptabel.

Ruud Stift

‘It Boy’ verschijnt dinsdag 4 februari 2014 op DVD.