La clef – The Key (2007)

Regie: Guillaume Nicloux | 115 minuten | thriller | Acteurs: Guillaume Canet, Marie Gillain, Vanessa Paradis, Josiane Balasko, Thierry Lhermitte, Jean Rochefort, Yves Verhoeven, Gilles Cohen, Laure Marsac, Françoise Lebrun, Maria Schneider, Emmanuel Salinger, Hélène Alexandridis, Pascal Bonitzer, Michaël Abiteboul

Een mysterieus telefoontje zet het leven van Éric Vincent (Guillaime Canet) compleet op zijn kop. Ene Joseph Arp vertelt hem dat hij de as van zijn vader kan komen ophalen, de vader met wie Éric al in een ver verleden heeft gebroken. Dit is het begin van de ellende, wanneer de urn uit zijn auto wordt gestolen komt Éric nietsvermoedend in de onderwereld van de drugshandel terecht wat niet alleen leidt tot penibele situaties maar ook tot grote problemen met zijn vriendin Audrey (Marie Gillian). En de relatie was al niet erg stabiel…

‘La Clef’ is het soort thriller waarin een min of meer doodnormale jongeman per ongeluk in de criminele wereld terecht komt. Een thema dat tot de verbeelding spreekt maar het probleem met dit soort producties is om dit geloofwaardig over te brengen naar de kijker en helaas slaagt regisseur Guillaume Nicloux hier niet in.

Hoofdrolspeler Guillaume Canet (‘Joyeux Noel’) doet wat hij kan, maar mede door het warrige script (te veel verschillende verhaallijnen) is het alsof de film niet af is. Teveel losse eindjes geven een onbevredigend gevoel. Verhalen uit de onderwereld zijn interessant, maar er moet een duidelijk keuze worden gemaakt in personages en diens functie binnen de film. Door de overmaat aan personages in krijgen de echt belangrijke karakters hier dan ook niet de kans om zich goed te ontwikkelen. In ‘La Clef’ blijft het vaak gissen naar de werkelijke intenties van de verschillende personages en is het zelfs onduidelijk waarom sommige hun intrede doen (waaronder de vrouwelijke inspecteur). Zo is er ook de verhaallijn van de terminaal zieke Manérie, die zijn dochter zoekt en geld wil geven om de prostitutiewereld te ontvluchten. Ook is een rol voor Vanessa Paradis weggelegd, vooral bekend als de vrouw van Johnny Depp, die als Cécile samen met een partner mensen langs de snelweg berooft door zich als prostituee voor te doen. De regisseur probeert wel de verschillende verhaallijnen bij elkaar te laten komen maar slaagt hier simpelweg niet in.

‘La Clef’ probeert een ingenieuze misdaadthriller te zijn, maar resulteert in een film die ten onder gaat aan zijn eigen pretenties.

Meinte van Egmond