Land of the Lost (2009)

Regie: Brad Silberling | 101 minuten | actie, avontuur, fantasie, komedie, science fiction | Acteurs: Will Ferrell, Anna Friel, Danny McBride, Jorma Taccone, John Boylan, Matt Lauer, Bobb’e J. Thompson, Sierra McCormick, Shannon Lemke, Stevie Wash Jr., Brian Huskey, Kevin Buitrago, Noah Crawford, Jon Kent Ethridge, Logan Manus

In november 2009 heeft het zakenblad Forbes berekend dat Will Ferrell een van de meest overgewaardeerde acteurs is. Hij zou zelfs een ongunstige investering zijn voor producenten. Deze titel dankt hij ondermeer aan ‘Land of the Lost’. De film kostte ruim 100 miljoen dollar, maar leverde slechts 65 miljoen dollar op. Een andere film van Ferrell, ‘Semi-Pro’ deed het zelfs nog slechter. Gelukkig verkeert hij in goed gezelschap: Ewan McGregor staat tweede en zelfs Leonardo DiCaprio staat in de top tien.

‘Land of the Lost’ is gebaseerd op een oude Amerikaanse serie waarin een vader met zijn twee kinderen op kampeervakantie gaan. Een ongeluk bij een waterval zorgt ervoor dat ze in een prehistorische wereld terechtkomen. De serie werd uitgezonden door de zender NBC van 1972 tot 1976 en was in eigen land ongekend populair. Een filmversie kon dus niet uitblijven, al kwam die pas na ruim dertig jaar.

In ‘Land of the lost’ speelt Will Ferrell de paleontoloog Rick Marshall. Zijn laatste boek over kwantumfysica wordt totaal niet serieus genomen en vooral bekritiseerd. Als hij meer geld wil voor onderzoek wordt dat afgewezen en in plaats daarvan geeft hij alleen nog maar les op een basisschool. Een jonge en charmante onderzoeksassistent (Anna Friel) zoekt hem op en vertelt hem hoe zijn theorieën haar hebben geïnspireerd. Samen maken ze zijn tijdmachine af. In een afgelegen grot gaan ze samen met Will Stanton (Danny McBride), een redneck en bommenexpert, het apparaat testen. Het drietal valt door een tijdportaal en komt in een andere dimensie terecht. Een plek waar heden, verleden en toekomst samenkomen. De tijdmachine is tijdens de reis natuurlijk verloren geraakt, dus willen de avonturiers ooit nog naar huis, moeten ze eerst het apparaat terugvinden. Natuurlijk zijn ze niet alleen en wordt de zoektocht bemoeilijkt door aapmensen, kwaadaardige reptielen en een boze dinosaurus.

Voor mensen die de oude televisieserie niet kennen, is ‘Land of the Lost’ gewoon een echte Ferrell-film: droge humor en slechte grappen zoals alleen hij ze kan maken. Voor fans van de serie is het waarschijnlijk niet wat ze verwachten, het gaat hier namelijk niet om een serieuze remake. Het is vooral een film om te lachen, of je wilt of niet. Juist omdat ‘Land of the Lost’ zichzelf niet al te serieus neemt, krijgt deze avonturenfilm wel iets lekker fris. Visueel ziet de film er goed uit en de cast is overtuigend. Will Ferrell speelt zijn rol als bioloog in kaki-outfit zoals alleen hij dat kan. Of een komedie leuk is, is vaak afhankelijk van de grappenmaker die de hoofdrol speelt. De ene ligt je nu eenmaal beter dan de ander, dat geldt ook voor Will Ferrell. Als je de goede man enigszins kan waarderen, weet je wat je te wachten staat en is de film een aanrader.

Grietje de Heer