Leroy & Stitch (2006)

Regie: Tony Craig, Robert Gannaway | 73 minuten | actie, animatie, avontuur, familie, science fiction | Originele stemmencast: Daveigh Chase, Tia Carrere, Kevin McDonald, Kevin Michael Richardson, David Ogden Stiers, Zoe Caldwell, Liliana Mumy, Ving Rhames, Tara Strong, Jeff Bennett, Bob Goldthwait, Jillian Henry, Lili Ishida, Tress MacNeille, Rob Paulsen, Debra Rogers, Chris Sanders, Doug Stone, Kali Whitehurst | Nederlandse stemmencast: Demi Kruimer, Nurlaila Karim, Bram Bart, Freddy Gumbs, Huib Broos, Bob van der Houven, John Jones

‘Lilo & Stitch’ (2002) is het hartverwarmende Disney verhaal dat familiebanden, aliens en Elvis muziek combineert. Na het enorme succes van deze film kwamen twee vervolgen en een tv-serie ‘Lilo & Stitch: The Series’ (2003). ‘Leroy & Stitch’ is het vierde deel en een soort afronding van het verhaal. Het gaat hier altijd om het vinden van je plekje, familiebanden, het Hawaïaanse Ohana. Het meisje Lilo uit Kauai vond familie in Stitch, een onverwoestbare alien die nog het meest op een chinchilla of een koala lijkt. Stitch is experiment 626. In deel 2 ‘Stitch! The Movie’ (2003) en de tv-serie leerden we de andere 625 experimenten kennen. Lilo en Stitch moesten ieder experiment op het goede pad helpen en het ene plekje vinden waar hij thuishoort. Ze kregen ook elk een naam van Lilo. Zoals de uit stroom bestaande Sparky, hij vindt zijn thuis in een oude vuurtoren.

Alle experimenten zijn goed terecht gekomen. Maar nu gooit de zeer irritante dr. Hamsterviel weer roet in het eten. Hij maakt een alien die op Stitch lijkt maar sterker is. Deze kwaadaardige alien is rood en heet Leroy. Dr. Hamsterviel maakt een heel leger Leroys en wil alle andere experimenten vernietigen!

De animatie is hier gelukkig beter dan in ‘Stitch! The Movie’ (2003). De luie, sandwich makende alien 625 is hier best grappig, Jumba en Pleakley ook. Het konijntje dr. Hamsterviel is eigenlijk nooit grappig en dat is jammer. In deel één was Jumba als kwaadaardige genie veel leuker. De eindstrijd tussen alle aliens is spectaculair. Gaaf om ze allemaal bij elkaar en vechtend te zien. Het is eigenlijk een soort ‘Lord of the Rings’ finale in die arena. De muziek van Elvis waar Lilo en Stitch graag naar luisteren ontbreekt hier zeker niet. Het speelt juist een heel belangrijke rol bij de overwinning. Wel jammer dat Lilo’s zus Nani en David kleine rollen hebben in het verhaal. En Gantu’s keuze voor het goede komt ook vanuit het niets. Maar zoals altijd zijn de liedjes erg leuk en toepasselijk.

Als geheel is ‘Lilo & Stitch’ (2002) de beste, deze film raakt je hart echt. Maar ‘Leroy & Stitch’ komt qua entertainment en inhoud een aardig eind in de richting. Iedereen en zeker de fans zullen zich vermaken. Voor maximaal kijkplezier moet je eerder iets van Lilo & Stitch hebben gezien.

Sarita Koendjbiharie