Like Minds (2006)

Regie: Gregory J. Read | 110 minuten | drama, misdaad, thriller | Acteurs: Toni Collette, Eddie Redmayne, Tom Sturridge, Cathryn Bradshaw, Craig Crosbie, David Lampard, Kate Maberly, Patrick Malahide, Liam McKenna, Jon Overton, Jordan Prosser, Richard Roxburgh, Amit Shah, Ben Szoradi, David Threlfall

‘Like Minds’ gaat over twee jonge sociopaten op een internaat. Niets is wat het lijkt in deze thriller over religie, een geheim genootschap en twee geschifte jongemannen. Alex en Nigel zijn voor elkaar bestemd als de meest recente afstammelingen van tempeliers. Samen zijn ze een team met ongekende krachten. Tenminste als we Alex moeten geloven. In de film vertelt Alex zijn versie van het verhaal aan de psychologe, Nigel ligt dan al onder de zoden. Psychologe en kijker worden meegezogen in de bizarre wereld van het tweetal. Het begin van deze moordmysterie is veelbelovend. Alex probeert psychologe Sally (Toni Colette) van zijn onschuld te overtuigen. Hij beschrijft Nigel als een teruggetrokken jongen die graag dieren ontleedt en opzet. We leren meer over de relatie tussen de jongens en er wordt gehint naar een oud en geheim genootschap. Katharen, tempeliers, gestaltpsychologie worden genoemd. Helaas worden deze zaken niet goed uitgewerkt. Dit soort elementen zouden de kijker pakken en de spanning erin houden. Nu wekken ze alleen maar valse hoop. Het is toch extra spannend wanneer het verleden het heden beïnvloedt. Hoofdrolspelers Eddy Redmayne als Alex en Tom Sturridge als Nigel acteren goed. Redmayne heeft die wezenloze blik onder de knie, het is gaaf wanneer hij tegen de leraar in gaat. Ook Sturridge komt hier ijzingwekkend over. Maar door het gebrek aan achtergrondverhaal worden hun karakters snel saai. Redmayne had hierna rollen in ‘Savage Grace’ (2007) en ‘The Golden Age’ (2007). Sturridge is te zien in ‘Vanity Fair’ (2004) en ‘Being Julia’ (2004).

Ook Toni Colette, de actrice uit ‘The Sixth Sense’ (1999) en ‘Little Miss Sunshine’ (2006), krijgt hier weinig te doen behalve verveeld en geërgerd zijn. Maar zij valt nog mee want met haar onderzoekstocht weet ze wel te boeien. Haar interactie met detective McKenzie gespeeld door Richard Roxburgh uit ‘Moulin Rouge!’ (2001) is interessant, maar daar gebeurt ook weer weinig mee. Colette en Roxburgh zaten beide op het prestigieuze, Australische National Institute of Dramatic Arts. ‘Like Minds’ is het filmdebuut van de Australische regisseur Gregory J. Read. Read schreef, regisseerde, produceerde en editte de geprezen documentaires ‘Spirits of the Carnival’ (1995), ‘Tides of Passage’ (1994) en ‘Photographers of Australia: Dupain, Sievers, Moore’ (1992). ‘Like Minds’ had qua verhaal beter gekund. Meer uitdieping en meer spanning, de cast kon dit prima aan.

Het zou een soort ‘Primal Fear’ (1996) moeten zijn. Sympathieke advocaat hier psycholoog raakt overtuigd van de onschuld van de verdachte en maar wordt uiteindelijk beetgenomen. De twist aan het einde is misschien voor sommigen een verrassing, maar gezien het gebrek aan voorafgaande suspense maakt dit alsnog weinig indruk. Kortom, als kijker wordt je investering in het verhaal maar weinig beloond. Van de jonge acteurs Redmayne en Sturridge kunnen we in de toekomst meer verwachten.

Sarita Koendjbiharie