Los amantes pasajeros (2013)

Regie: Pedro Almodóvar | 90 minuten | komedie | Acteurs: Javier Cámara, Antonio de la Torre, Cecilia Roth, Lola Dueñas, Guillermo Toledo, Paz Vega, Blanca Suarez, Antonio Banderas, Penélope Cruz, Hugo Silva, Miguel Ángel Silvestre, Laya Martí, Carlos Areces, Raúl Arévalo, Pepa Charro, Nasser Saleh, Concha Galán, José Maria Yazpik

Een Airbus van luchtvaartmaatschappij Peninsula cirkelt rondjes boven de Spaanse hoofdstad Madrid. Een deel van het landingsgestel weigert, maar er is nog geen vrij baan voor de noodlanding. In de tussentijd proberen de drie stewards van de businessclass hun passagiers, de piloten en niet te vergeten zichzelf erdoorheen te slepen.

De passagiers van de economy class zijn verdoofd met een slaapmiddel, waardoor het aantal personages wordt beperkt en een intieme setting wordt gecreëerd– een truc van Almodóvar. Zoals in de kluchtige films uit de eerste helft van diens carrière, buitelen de verwikkelingen, exuberante types en toevalligheden ook in ‘Los amantes pasajeros’ (‘vluchtige geliefden’) over elkaar heen. Deze rampenfilm light wordt onder andere bevolkt door een drankzuchtige hoofdsteward (Javier Cámara), een biseksuele gezagvoerder (Antonio de la Torre), en een verre van vlekkeloze businessclassbevolking, die ook nog eens aan het biechten slaat als gevolg van het naderend onheil, om zich vervolgens nog eenmaal aan drank en seks te laven; de drie stewards, die haast vanzelfsprekend van de herenliefde zijn, vergrijpen zich op tuttige wijze aan ‘I’m So Excited’ van The Pointer Sisters. Tijd die nuttig gebruikt had kunnen worden voor het uitdiepen van personages.

‘Los amantes pasajeros’ is Pedro Almodóvar op de automatische piloot. Het aantal pijpscènes had wel wat minder gekund, maar maat houden was nooit Almodóvars handelsmerk. Ondeugend behagen, daar gaat het de voormalige chroniqueur van het Spaanse leven om. Verwijzingen naar de kredietcrisis blijven beperkt tot een failliet vliegveld. Oudgediende Cecilia Roth (‘Todo sobre mi madre’) is soeverein als vileine escortdame. En ooit een paranormale oude vrijster (Lola Dueñas) haar maagdelijkheid zien verliezen bovenop een slapende medepassagier?

Aardig is de vondst van de zelfmoordenares (Paz Vega) die op de rand van een brug haar telefoon laat vallen, waarna het mobieltje met aan de lijn haar vanuit het vliegtuig bellende minnaar (Guillermo Toledo) in het fietsmandje van een van diens exen valt, waardoor deze Ruth (Blanca Suarez) opnieuw in beeld komt; ondertussen luistert het hele vliegtuig mee over de speaker. Een goede Almodóvar had deze verhaallijn doorontwikkeld en een tragikomische laag aangeboord; helaas gaan subtiliteiten verloren in het orgiastische vervolg. De kijker viert het feestje mee zolang het duurt, maar is ‘Los amantes pasajeros’ ook snel weer vergeten. De Coen Brothers gaan zorgvuldiger om met hun tussendoortjes, getuige bijvoorbeeld ‘Burn After Reading’. En het ten tonele voeren van Penélope Cruz en Antonio Banderas blijkt een vals lokkertje.

Jan-Kees Verschuure

Waardering: 2.5

Bioscooprelease: 23 mei 2013
VOD-release: 1 oktober 2013
DVD- en blu-ray-release: 1 oktober 2013