Mega Mindy en het zwarte kristal (2010)

Regie: Matthias Temmermans | 78 minuten | avontuur, familie, misdaad | Acteurs: Free Souffriau, Louis Talpe, Anton Cogen, Fred Van Kuyk, Nicky Langley, Urbanus, Levi van Kempen, Hero Muller

In ‘Mega Mindy en het zwarte kristal’, de tweede bioscoopfilm van de in knalroze latex gehulde heldin Mega Mindy (Free Souffriau), die “elke boef op aarde velt”, moet Mieke/Mega Mindy het opnemen tegen de dief Axel (Levi van Kempen). Deze verstoort niet alleen de toneeluitvoering waarbij Mieke nét niet gekust wordt door haar grote liefde Toby, maar hij laat ook zien in het bezit te zijn van een duplicator: precies zo’n apparaat dat opa Fonkel toen hij nog op school zat moest uitvinden. Zijn klasgenoot en vriend Klaus (Hero Muller) slaagde er wel in; het toestel van Mieke’s grootvader ontplofte. Met die duplicator maakt Axel een tweede Mega Mindy. Geen probleem, zou je denken, maar dat is nog niet alles: de boef stopt een stukje zwart kristal in de duplicator, zodat hij van de Mega Mindy kopie een sléchte (zwarte) Mega Mindy maakt! Gelukkig is het slechts een splintertje zwart kristal en heeft Mega Mindy zwarte Mega Mindy binnen no time verslagen.

Heel lang geleden is er namelijk uit de ruimte zwart kristal neergestort in Zahambra, een land ergens in het Midden-Oosten. Dit zwarte kristal heeft de uitwerking dat alles slecht wordt. Het zwarte kristal werd goed verstopt. Alleen met behulp van de kaart in de graftombe van het paleis van de sultan van Zahambra kan de rest van het zwarte kristal gevonden worden. Axel weet uit het theater te ontsnappen. Mieke gaat met hulp van opa Fonkel op onderzoek uit. Het spoor leidt al snel naar een fort, maar dankzij commissaris Migrains gestuntel neemt Axel wederom de benen. Opa neemt contact op met zijn vroegere maatje Klaus. Als blijkt dat Axel naar Zahambra is gevlogen, gaan Mieke, Toby, opa Fonkel en Klaus hem achterna. Ze moeten immers de sultan waarschuwen dat er iemand kwade bedoelingen heeft met het zwarte kristal én de diefstal zien te voorkomen!

‘Mega Mindy en het zwarte kristal’ is een grote stap vooruit ten opzichte van het tenenkrommende eerste bioscoopavontuur. De film oogt een stuk professioneler en er wordt een tikkeltje beter in geacteerd. Er is meer aandacht besteed aan de sets en ook de kostuums zien er leuk uit. Wel wordt het verhaal onnodig lang opgerekt; telkens als het stel uit de moeilijkheden is, doemen nieuwe problemen op. Daarmee wordt het geduld van de jonge én oudere kijkers wel op de proef gesteld. Vooral als iedereen weer terug is uit Zahambra, en je eigenlijk het idee hebt dat de aftiteling binnen enkele minuten over het scherm zal rollen, blijkt de koek nog niet op. Voor kinderen in de doelgroep die toch al Mega Mindy-fan zijn is dit echter een prima tijdverdrijf. Ruim baan voor de derde Mega Mindy film?

Monica Meijer

Waardering: 2.5

Bioscooprelease: 15 december 2010
DVD-release: 13 april 2011