Saw 3D (2010)

Regie: Kevin Greutert | 90 minuten | horror, thriller | Acteurs: Tobin Bell, Costas Mandylor, Betsy Russell, Cary Elwes, Sean Patrick Flanery, Chad Donella, Gina Holden, Laurence Anthony, Dean Armstrong, Naomi Snieckus, Rebecca Marshall, James Van Patten, Sebastian Pigott, Jon Cor, Anne Lee Greene, Chester Bennington, Dru Viergever, Gabby West, Benjamin Clost, Kevin McGarry, Kim Schraner, Olunike Adeliyi, Ishan Morris, Carlos Diaz, Elizabeth Rowin, Christine Simpson

De zevendelige horrorfilmreeks ‘Saw’ komt tot een einde: ‘Saw 3D’ kan gezien worden als de visuele kers op de slagroomtaart. Want ‘Saw 3D’, zoals de titel overduidelijk impliceert, is geschoten in 3D. Voorganger ‘Saw VI’ (2009) ontving weinig bioscoopbezoekers en bracht een teleurstellende geldsom op vergeleken met de vorige vijf Saw-films. Volgens critici heeft Saw allang zijn beste tijd gehad. Om de Saw-reeks nog enig leven in te blazen is deze 3D-versie een interessant bioscooplokkertje. Want horror in 3D, is dat niet extra spannend?

De veelbelovende en zelfverzekerde filmtitel maakt zijn status niet waar. De film bestaat weliswaar uit driedimensionale beelden, maar de 3D-effecten zijn schaars en stellen weinig voor. Ter controle moet de 3D-bril soms worden afgezet om te kijken of er enig verschil te zien is. De ondertiteling is in veel shots nog het ‘meest’ 3D. De Saw filmreeks staat bekend om zijn gore en bloederige martelscènes. In de films worden verschillende personages gestraft voor hun begane zonden. Ze zitten vastgeketend aan sadistische moordapparaten die weinig tot niets van hun lichaam over laten. De films moeten het hebben van deze scènes. Het horrorpubliek wil zien hoe mensen door midden worden gezaagd. De filmkijker ondergaat een voyeuristisch experiment onder het motto ‘probeer zo lang mogelijk je ogen open te houden’. Men zou verwachten dat regisseur Kevin Greutert voor 3D heeft gekozen als hulpmiddel om de genoemde martelscènes nog gruwelijker te maken. Dit was misschien ook de bedoeling, maar gelukt is het niet. Op een gegeven moment vliegen er wat 3D-ledematen en ingewanden in het rond. Dit ziet er eerder grappig uit dan eng.

‘Let’s play a game’: het zijn de overvloedige moordspelletjes die ‘Saw 3D’ enigszins interessant maken. In één minuut moeten personages zich zien te bevrijden uit dodelijke vallen. Onder begeleiding van goedkoop geproduceerde actiemuziek en hard gemixte geluidseffecten zit deze minuut vol spanning, vaart en gruwel. De bizarre martelconstructies zijn het duistere hoogtepunt van de film. In de film wordt er op los gemoord. Mark Hoffman, de opvolger van Jigsaw, heeft aan het eind van zijn moordcarrière nog zeker zin in een spelletje. Na een uur zijn er al zoveel moordspelletjes gespeeld dat de bloederige climax van de film niet geheel tot zijn recht komt. Voor de zoveelste keer is men getuige van macabere anatomielessen waarbij de lichaamsdelen je om de oren vliegen.

Mark Hoffman wordt gespeeld door Costas Mandylor. Hij is de leerling en opvolger van Jigsaw (Tobin Bell). Terwijl Tobin Bell overkwam als een ijzersterke antagonist, is Costas Mandylor nogal ongeloofwaardig in de vertolking van een kille moordenaar. De acteur oogt te normaal en heeft weinig charisma. Toch is hij nog één van de betere acteurs. De moordslachtoffers worden gespeeld door onervaren en minder bekwame acteurs. Zo heeft Chester Bennington, leadzanger van de rockband Linkin Park, een kleine bijrol in de film. Hij acteert niet slechter dan de andere acteurs. Dat de filmcast niet bestaat uit de beste acteurs is wel te begrijpen, want veel screentime krijgen de meeste personages toch niet. Na enkele shots worden de oppervlakkige personages meestal op brute wijze vermoord. Het hoort nou eenmaal bij het horrorgenre.

‘Saw 3D’ is een voorspelbare formulefilm bestaande uit magere typetjes. Het is een herhaling van een herhaling. De eerste ‘Saw’ uit 2004 is te lang uitgemolken.‘Saw 3D’ bestaat uit teveel bloed en te weinig inhoud. De plot heeft alleen de functie om de overvloedige moordscènes met elkaar te verbinden. Wel zorgen deze scènes voor veel spanning en barbaarse sensatie. Op het eind wordt de kijker nog even teruggebracht naar de eerste Saw film. Eindelijk wordt er verklaard wat er met ‘Dr. Gordon’ is gebeurd . Met dit einde is ‘Saw 3D’ een interessante afsluiter van de horrorserie, een serie die eerder had moeten eindigen.

Redactie Cinemagazine

Waardering: 2

Bioscooprelease: 6 januari 2011