Monsters University (2013)

Regie: Dan Scanlon | 100 minuten | animatie, avontuur, komedie, familie, fantasie | Originele stemmencast: Billy Crystal, John Goodman, Steve Buscemi, Helen Mirren, Peter Sohn, Joel Murray, Sean Hayes, Dave Foley, Charlie Day, Alfred Molina, Tyler Labine, Nathan Fillion, Aubrey Plaza, Bobby Moynihan, Noah Johnson, Julia Sweeney, Bonnie Hunt, John Krasinski, Bill Hader, Beth Behrs, Bob Peterson, John Ratzenberger

Het is alweer twaalf jaar geleden dat animatiestudio Pixar met het ijzersterke ‘Monsters, Inc.’ kwam. Zo lang geleden dat we het komische duo Mike (stem van Billy Crystal) en Sullivan (stem van John Goodman) al bijna weer vergeten waren. Dat deze grote tijd tussen de verschillende delen geen probleem voor Pixar hoeft te zijn bewees de studio eerder toen het na een afwezigheid van elf jaar met ‘Toy Story 3’ (2010) deze serie op fenomenale wijze nieuw leven inblies. Om het enigszins gedeukte imago na licht tegenvallende titels als ‘Brave’ (2012) en ‘Cars 2’ (2011) op te poetsen, valt Pixar met ‘Monsters University’ opnieuw op een bijna vergeten verhaal terug.

Nadat we in het origineel zagen hoe Mike en Sullivan als twee professionele monsters alle kinderen de stuipen op het lijf joegen, verplaatsen we ons met dit nieuwe deel naar de jonge jaren van dit illustere duo. ‘Monsters University’ is een prequel, die zich op de gelijknamige universiteit afspeelt. Monsters University is de plek waar de jonge monstertjes hun opleiding tot professionele griezels genieten. De jonge Michael “Mike” Wazowski is één van deze leergierige monsters die, zoals de openingsscène laat zien, al van kinds af aan niks liever wil dan zo’n griezel worden. Probleem is echter dat zijn uiterlijk niet bepaald afschrikwekkend is. James P. “Sulley” Sullivan daarentegen heeft álles mee. Hij is groot en sterk en komt daarnaast uit een familie die een flinke reputatie op het gebied van bangmakerij heeft.

‘Monsters University’ draait dan ook om de vriendschap tussen dit tweetal die, zo blijkt, met pijn en moeite ontstaan is. De arrogante Sulley komt op school aanzetten zonder pen en papier en denkt alles op reputatie te kunnen halen. Mike daarentegen is de harde werker van de twee, kent alle theorieën van het angst aanjagen uit zijn hoofd, maar mist het uiterlijk om ook daadwerkelijk mensen te laten schrikken. Dat ze door deze eigenschappen te mixen een perfect duo vormen heeft het tweetal aanvankelijk nog niet door. In tegendeel, ze kunnen elkaar niet luchten of zien. Dit gaat zo ver dat ze na wéér een ruzie van de opleiding dreigen te worden verwijderd. De laatste kans om te mogen blijven, is door mee te doen aan de Scare Games, een soort Olympische spelen waarbij de verschillende teams een aantal opdrachten succesvol moeten uitvoeren. Mike en Sulley worden zo, samen met hun team dat uit nog een viertal mindere goden bestaat, gedwongen samen te werken om op school te mogen blijven.

Het grootste gevaar van een prequel is dat we eigenlijk allemaal al weten hoe het verhaal gaat aflopen. ‘Monsters University’ draait immers om de weg die het duo moet bewandelen, voordat ze uiteindelijk de vrienden worden die we in ‘Monsters, Inc.’ te zien krijgen. De film laat zien hoe het tweetal bevriend raakt en dat ze daadwerkelijk een perfect team vormen. Ook is er een aantal leuke verwijzingen naar het origineel. Zo krijgen we onder andere te zien hoe de rivaliteit tussen Sulley en Randall ontstaan is, wat een zeer komisch voorval blijkt te zijn. ‘Monsters University’ zit sowieso boordevol humor, wat met name tijdens de uiteindelijke Scare Games tot uiting komt. De opdrachten variëren van het ongezien sluipen door een bibliotheek met een gigantische bibliothecaresse als bewaakster tot een competitie van wie het hardst en op de meest originele wijze kinderen kan laten schrikken. Ook de uiteindelijke climax in een donkere blokhut is van een zeer hoog niveau.

Toch mist ‘Monsters University’ het originele karakter dat het eerste deel wèl had. Het verhaal heeft een weinig verrassende, ietwat te lineaire opbouw en het is allemaal net niet verfrissend genoeg. Binnen de grenzen van de universiteit hebben de makers zich dan wel weer helemaal uitgeleefd. De monsters zijn fraai en origineel en het universiteitsleven, met onder andere verschillende studentenverenigingen en faculteiten, is bruisend. ‘Monsters University’ is een zeer vermakelijke film. Maar een echt vernieuwende creatie van Pixar is ‘Monsters University’ helaas niet geworden.

Martijn Scheepers

Waardering: 3.5

Bioscooprelease: 10 juli 2013
VOD-release: 6 november 2013
DVD- en blu-ray-release: 6 november 2013