Mother’s Day (2016)

Recensie Mother's Day CinemagazineRegie: Garry Marshall | 117 minuten | komedie, drama | Acteurs: Jennifer Aniston, Julia Roberts, Kate Hudson, Britt Robertson, Jason Sudeikis, Sarah Chalke, Timothy Olyphant, Shay Mitchell, Margo Martindale, Caleb Brown, Jack Whitehall, Brandon Spink, Matthew Walker, Hector Elizondo, Aasif Mandvi, Robert Pine, Ella Anderson, Jessi Case, Loni Love, Lucy Walsh, Beth Kennedy, Brittany Belt, Grayson Russell

Garry Marshall scheen de laatste jaren voor zijn dood in 2016 een checklist af te werken: na ‘Valentine’s Day’ (2010) en ‘New Year’s Eve’ (2011), maakte hij in het jaar van zijn overlijden weer een film over een feestdag, namelijk ’Mother’s Day’. Net als bij die eerdere films is het concept hetzelfde: er lopen talloze verhaallijnen door elkaar, met één overkoepelend thema: moederdag in dit geval.

En evenals bij die eerdergenoemde titels liep ook bij ‘Mother’s Day’ half Hollywood op de set, want Marshall omringde zich graag met bekende sterren. Niet elke grote ster krijgt evenveel te doen, maar liefhebbers van Jennifer Aniston, Kate Hudson en Jason Sudeikis komen redelijk aan hun trekken.

Niet elke verhaallijn is even sterk of boeiend en er is overduidelijk veel moeite gedaan om allerlei varianten gezinssituaties of -samenstellingen aan bod te laten komen: Anistons personage is gescheiden, maar heeft nog gevoelens voor haar ex, tot deze bekent weer hertrouwt te zijn, met een piepjonge vrouw notabene. De wijze waarop deze nieuwe vlam zich in het leven van haar twee zoons wurmt, bevalt haar niet en voor beide dames zijn er natuurlijk lessen te leren. Anistons vriendin Jesse (Kate Hudson) is gelukkig getrouwd, maar durft dit niet tegen haar ouders te zeggen, want haar partner is een Indiër. Ook Jesses zus Gabi (Sarah Chalke) liegt over haar relatie, zij is getrouwd met een vrouw… En dan is er nog de weduwnaar, die in de aanloop naar moederdag ineens te maken krijgt met typische pubermeisjesdingen van zijn oudste dochter. Als laatste belangrijke verhaalelement is die van het ongetrouwde stel Kristin (Britt Robertson) en Zack (Jack Whitehall), die pas een dochtertje hebben gekregen. Kristin is als baby geadopteerd en is op zoek naar haar biologische moeder. Zack wil heel graag met Kristin trouwen, maar Kristin twijfelt nog…

De verhaallijn met de twee zussen is het meest over de top en de grappen die in deze fragmenten gemaakt worden zijn racistisch en niet grappig. De makers denken er mee weg te komen omdat je de personages die de racistische opmerkingen maken mag haten, maar dat werkt voor geen meter. Het meest vertederende verhaal is die met het jonge stel en Zack is oprecht grappig (dat hij probeert door te breken als standup comedian werkt daar zeker aan mee).

‘Mother’s Day’ is beter te verteren dan het tenenkrommende ‘New Year’s Eve’, maar mag niet tot de beste van Marshalls films gerekend worden. Voor wie graag naar een luchtige film met soapelementen kijkt, gevuld met aantrekkelijke mensen en met hier en daar een geslaagde grap, is ‘Mother’s Day’ wel goed te doen. Voor filmliefhebbers die liever iets originelers willen en liever niet op voorhand uit kunnen tekenen hoe een verhaal eindigt, kunnen beter op zoek gaan naar iets anders.

Monica Meijer

Waardering: 2.5

Bioscooprelease: 28 april 2016
DVD- en blu-ray-release: 2 september 2016