My Ex – Fan Kao (2009)

Regie: Piyapan Choopetch | 90 minuten | horror | Acteurs: Shahkrit Yamnarm, Wanida Termthanaporn, Navadee Mokkhavesa, Atthama Chiwanitchaphan, Bordin Duke, Boriwat Youto

Vreemdgaan is nooit een goed idee in een horrorfilm. Het zijn immers altijd degenen die zich misdragen met wie het slecht afloopt. Dat het filmster Ken dan ook niet goed vergaat in ‘My Ex’ komt niet als zo’n verrassing. Net als de rest van de film overigens, want ‘My Ex’ is weer eens het zoveelste Aziatische spookverhaal… en die kennen we nu zo langzamerhand wel.

‘My Ex’ volgt het leven van de populaire Thaise filmster Ken, die zichtbaar geniet van zijn succes. Hij heeft een mooi appartement, een luxe sportwagen en kan elke vrouw krijgen die hij maar wil. Vooral van dat laatste maakt hij gretig gebruik en dus heeft Ken niet één, niet twee, maar soms wel drie vriendinnen tegelijkertijd. Erg veel moeite om dat verborgen te houden doet hij overigens niet. Regelmatig staat hij met zijn nieuwste flirt op de voorpagina’s van de roddelbladen. Ken ontkent uiteraard alles, maar op erg veel spijt kunnen we hem niet betrappen. Totdat een van zijn ex-vriendinnen uit de dood opstaat en Ken het leven zuur begint te maken…

Tot zover het verhaal, dat inderdaad niet erg indrukwekkend is. Je moet wel van hele goede huize komen wil je anno 2009 nog met iets origineels op de proppen komen en een verhaaltje over een wraakzuchtige ex is toch echt meer geschikt voor een gemiddelde aflevering ‘Goede Tijden, Slechte Tijden’ dan voor een serieuze horrorfilm. Choopetch besloot er echter een gehele film over te maken, met alle eentonigheid van dien. Natuurlijk vallen er de nodige slachtoffers en vloeit er het nodige bloed, maar tot erg veel verrassingen leidt dit niet. Het enige dat er daadwerkelijk gebeurt is dat de cast van karakters een voor een ten prooi valt aan een doorzichtig meisje met nepbloed op d’r gezicht. Op de markt voor spookfilms à la ‘Ring’ en ‘The Grudge’ is inmiddels alles al geprobeerd en dit overtuigt in vergelijking voor geen meter. De afgelopen jaren is het publiek zoveel bestookt met spookmeisjes in witte gewaden en met lange zwarte haren, dat we er niet meer wakker van liggen.

Er valt dus weinig te griezelen in ‘My Ex’. Mysterieuze schaduwen, een dood meisje dat constant op foto’s opduikt, verdachte sterfgevallen. Het kan allemaal niet zo boeien. Daarvoor ligt het er net iets te dik op in deze film. Toegegeven, de vork zit anders in de steel dan je aanvankelijk verwacht, maar tot een echte plotwending komt het niet. Bovendien is het hele verhaaltje zo ordinair met alle soapachtige drama erin verwerkt dat het spontaan elke vorm van mysterie effectief om zeep helpt. Het moge duidelijk zijn. ‘My Ex’ is gewoon niet zo interessant.

Sander Colin