Oculto – The Hidden (2005)

Regie: Antonio Hernández | 125 minuten | drama | Acteurs: Laia Marull, Leonardo Sbaraglia, Angie Cepeda, Gerardo Malla, Joaquín Climent, Geraldine Chaplin, Emma Cohen, William Miller, Marta Aledo, Marta Belenguer, Israel Elejalde, Xavier Murua, Gary Piquer, Jennifer Rope, Sergio Sánchez, Penélope Velasco    

Nathalia heeft rare dromen. Op een conferentie waar een dromenexpert en een aantal geïnteresseerden aanwezig zijn vertelt ze hoe er elke keer een monoliet, rechtstreeks uit Kubrick’s ‘2001: A Space Odyssey’, opduikt. Op de monoliet staat telkens een afbeelding weergegeven. Het heeft een voorspellende functie, zo blijkt. Een roos voorzag haar latere werkgever en een symbool, bestaande uit twee cijfers, gaf een waarschuwing af voor een vliegtuigongeluk. Nathalie is in eerste instantie sceptisch over een eventuele betekenis, maar wanneer ze zich meer en meer begint te fixeren op haar dromen wordt ze er steeds meer in meegezogen. Dit verergert wanneer Beatriz, ook aanwezige op de conferentie, in haar leven verschijnt. Zij herkent dingen uit Natalia’s dromen en blijkt zelfs een tattoo te hebben met exact dezelfde afbeelding uit een van de dromen. Ondertussen komt Alex ten tonele, hij wil een artikel schrijven over het onderwerp en ook hij raakt steeds meer in de dromen betrokken. Is er sprake van bizarre toevalligheden of staat er misschien veel meer op het spel? Het zouden interessante gegevens kunnen zijn voor een spannende film, maar helaas stelt ‘Oculto’ hierin toch enigszins teleur. Waar de film begint als een mysterieuze film, met onheilspellende dromen als inzet, ontwikkelt de film zich tot een heus drama, waarin het zwaartepunt al snel bij andere zaken komt te liggen dan bij dromen. Een aantal plotpunten wordt hierbij te vroeg blootgegeven waardoor de mystiek, én de spanning die dat met zich meebrengt, al snel verloren is.

‘Oculto’ is echter geen slechte film. Het acteerwerk is heel degelijk en de karakters van Natalia en Beatriz ontwikkelen zich op overtuigende wijze. De mooie, spontane en openhartige Natalia vormt een effectief contrast met de wat meer gesloten en stille Beatriz, waarbij er zich zichtbaar dingen achter haar ogen afspelen. Het is jammer dat Alex binnen de verschillende ontwikkelingen een zo statische pion blijkt. Het volle gewicht van het drama komt zo op de schouders van beide dames te liggen en dat blijkt dan toch net iets teveel.

Het echte drama is daarbij te hoog gegrepen. Doordat de regisseur nog lang blijft inzetten op een wat ongebruikelijke mix van mysterie, thriller, drama en zelfs een enkele hint naar wat horror weet geen van de elementen te overtuigen. De driehoeksverhouding die zich tussen de drie hoofdpersonen ontwikkelt komt niet helemaal uit de verf en het mysterie dat de dromen tot gevolg zou moeten hebben is ook niet echt schokkend te noemen. Bovendien spelen zich naast de belangrijkste verhaallijnen ook nog enkele zaken af die zo weinig toevoegen dat je je kan afvragen waarom ze worden verteld. Regisseur Antonio Hernández wil teveel. En dat is jammer, want in ‘Oculto’ gaat zodoende een prima cast en een bovendien overtuigende aankleding van mooie beelden en sfeervolle muziek verloren. Als er in ‘Oculto’ meer eenduidig voor één richting was gekozen had er wellicht meer ingezeten. Een gemiste kans.

David Croese