Ons meisje Shirley (1934)

Regie: Charles Lamont | 26 minuten | komedie, korte film | Acteurs: Frank Coghlan Jr., Shirley Temple, Kenneth Howell, Dorothy Ward, Harry Myers, Virginia True Boardman, Queenie the Dog, Sidney Miller, Helene Chadwick

In ‘Ons meisje Shirley’ (1934) worden twee komische filmpjes uit de ‘Frolics of Youth’ reeks vertoond. ‘Pardon My Pups’ en ‘Managed Money’ (1934) waarin Shirley Temple Mary Lou Rogers speelt. Ze beleeft spannende avonturen met haar oudere broer Sonny (Frank Coghlan Jr.). In deel één ‘Vrolijk en van jou’ (‘Merrily Yours’) (1934) pestte haar broer een beetje, maar hier helpt ze hem goed. ‘Frolics of Youth’ is de tweede serie die Shirley deed voor Educational Pictures, na de satirische minifilms onder de naam ‘Baby Burlesks’. Dit zijn de eerste rollen van Shirley in wat langere films met volwassen acteurs. Je kunt hier zien hoe talentvol dit meisje is. Ze acteert nog het meest natuurlijk van allemaal.

Hier moet broer Sonny het weer opnemen tegen Harry Vanderpool (Kenneth Howell, 1913-1966) net als in ‘Vrolijk en van jou’, maar nu gaat het om een hond en niet een meisje. Mary Lou en Sonny verzorgen stiekem een gewonde hond die langs de weg is gevonden. Wanneer Harry de hond wil meenemen ontstaat er een gevecht en Mary Lou vecht op haar manier ook mee. In het tweede gedeelte wil Mary Lou ook mee goud zoeken met Sonny en zijn vriend. Ze is superschattig als ze met haar hoed en laarsjes klaar staat. En als ze de jongens om hulp roept met haar joehoe, joehoe. In de woestijn ziet ze een verwarde man die ze te slim af is. Haar kan hij geen nieuwe moppen vertellen, want deze opdonder weet alles al.  Wat een leuke grapjes zitten er in ‘Ons meisje Shirley’ (1934). Puppy’s met vestjes, Shirley met een gasmaskertje, capriolen in de woestijn, het is allemaal vermakelijk.

Shirley Temple fans zullen dit helemaal leuk vinden om (terug) te zien. Maar voor anderen is dit ook een leuke korte komedie van vroeger.

Sarita Koendjbiharie